Tăriceanu vrea să schimbe legea numirii şefilor din Justiţie. Proiectul a primit aviz negativ că încalcă Constituţia

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, un proiect de modificare a Statutului judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia procurorii şefi şi conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu vor mai fi făcute de preşedintele ţării. Proiectul a fost iniţiat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi a primit aviz negativ, pe motiv că intră în contradicţie cu Constituţia.
Bogdan Păcurar
15 iun. 2016, 09:28
Tăriceanu vrea să schimbe legea numirii şefilor din Justiţie. Proiectul a primit aviz negativ că încalcă Constituţia

UPDATE Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, spune că a rămas surprins de punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii referitor la propunerea sa legislativă privind acordarea unei mai mari independențe numirilor judecătorilor și procurorilor.

 

„Ceea ce pot să vă spun este că am rămas cu totul și cu totul surprins de punctul de vedere al CSM, care pe de o parte vorbește ori de câte ori are ocazia, și foarte bine face, despre necesitatea independenței justiției, iar propunerea mea este tocmai de a acorda o independență și mai mare numirilor la nivelul judecătorilor și procurorilor și de a scoate aceste numiri de sub zona politică, în așa încât reacția CSM m-a surprins. Rămâne ca acest proiect de lege să fie dezbătut în Senat și sper să reușim să facem un pas înainte în ceea ce înseamnă o independență reală a justiției. Ținem cont de toate punctele de vedere, (…) dar pentru mine este surprinzător. Pe de o parte CSM vorbește de necesitatea independenței și când se face o propunere de a crește independența, o refuză”, a declarat, miercuri, Călin Popescu-Tăriceanu.

 

UPDATE Consiliul Legislativ a avizat pozitiv proiectul lui Călin Popescu Tăriceanu, însă cu „observaţii şi propuneri”, în timp ce Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă.

Una din observaţiile Consiliului Legislativ este aceea că forma propusă de Călin Popescu Tăriceanu ar putea încălca Constituţia. Mai precis, excluderea CSM din procesul de numire a şefilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie intră în contradicţie cu art. 125, alin. 2 din Constituţie:

Art. 125, alin. 2 din Constituţie

Propunerile de numire, precum şi promovarea, transferarea şi sancţionarea judecătorilor sunt de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii sale organice.

Or, în privinţa conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, proiectul tocmai asta face: elimină din circuit preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii.

La rândul său, CSM a dat aviz negativ propunerii legislative, pe motiv că este „deficitară sub mai multe aspecte”: nu prevede cum vor numiţi şefii instanţei supreme şi ai parchetelor, încalcă Constituţia (acelaşi art. 125, alin. 2), şi, mai mult, vrea să legifereze numirea procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, în condiţiile în care denumirea instituţiei a fost schimbată în urmă cu 10 ani, devenind Direcţia Naţională Anticorupţie.

 

Proiectul de lege iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu scoate preşedintele ţării din circuitul de numire a şefilor de parchete şi a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aceştia urmând să fie numiţi direct de de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii. (…)

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în proiectul propus de Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit legii în vigoare, aceste numiri se fac de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Călin Popescu Tăriceanu susţine în expunerea de motive că astfel se exclude influenţa politicului asupra justiţiei.

„Această propunere legislativă vizează modul în care sunt numiţi pe de o parte Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vicepreşintele şi preşedinţii de secţii. (…) Cu alte cuvinte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi va alege din rândul ei, fără niciun fel de intervenţie politică din afară, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii”, se arată în expunerea semnată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Revocarea şefilor parchetelor se va face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

De asemenea, revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii se face de către ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituţiei.

După adoptarea tacită de la Camera Deputaţilor, proiectul va fi trimis la Senat, spre dezbatere şi vot, acesta fiind for decizional în acest caz.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce avere are, de fapt, Crin Antonescu. Din ce trăiește candidatul la prezidențiale
Capital.ro
Vine sfârșitul României. A avut curajul să spună planul real al lui Călin Georgescu: Fosta Securitate...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Este obligatoriu să ai așa ceva pe ușă. Se dau amenzi usturătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid