Potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților, remis AGERPRES, „președinții celor două Camere au arătat că actualul context de securitate impune întărirea capacității Alianței de a contracara amenințările din est și din sud la adresa statelor membre, printr-un angajament politic reînnoit și o repartizare echitabilă a sarcinilor în cadrul NATO”.
Ei au reamintit că, pe baza acordului tuturor partidelor politice, România a decis să își sporească bugetul pentru Apărare la 2% din PIB în următorii 10 ani.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a subliniat importanța cooperării între statele membre NATO din diferite regiuni, „care ar trebui să reprezinte un criteriu de evaluare pentru orice proiect și să asigure o abordare echilibrată în domeniul industriei de apărare”.
„Am discutat despre zona noastră de vecinătate complicată, apreciind că susținerea acordată partenerilor noștri din Est și statelor din Balcanii de Vest ar trebui să rămână o prioritate a Alianței. Alianța are expertiza, instrumentele necesare și voința politică să facă mai mult pentru a se asigura că progresele înregistrate până acum în regiune sunt ireversibile și vor fi întărite”, a afirmat Dragnea, conform comunicatului citat.
La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu a menționat că Formatul București (B9), inițiat de România și Polonia în 2015, „oferă celor nouă țări din flancul estic al NATO o platformă utilă de consultări și dialog privind evoluțiile din zona cuprinsă între Marea Baltică și Marea Neagră din perspectiva securității euroatlantice”.
„Inițiativa conturării unei dimensiuni parlamentare a acestui format se va concretiza în prima parte a anului viitor când, sub egida Senatelor din România și Polonia, va avea loc la București primul Summit B9 la nivel parlamentar”, se mai arată în comunicat.
La întrevederea cu secretarul general al NATO au mai participat Niculae Bădălău — vicepreședinte al Senatului și membru al Delegației Parlamentului României la AP NATO, senatorul Vergil Chițac — șeful Delegației Parlamentului României la AP NATO, deputatul Petru-Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților și membru al Delegației Parlamentului României la AP NATO, și deputatul Dorel-Gheorghe Căprar — președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților.