„În orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR ar fi fost urmată de demisia șefului instituției care a încălcat un principiu fundamental al democrației: separația puterilor în stat. Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aș numi corupția de putere. Am spus și repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acționat în logica instituțiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea și că nimeni nu le poate sta în cale. Decizia CCR este una istorică și cred că stopează ofensiva unor instituții nedemocratice de a prelua toată puterea în România. Ca președinte al Senatului, Camera superioară a forului democratic suprem, nu pot decât să sper că în instituțiile nedemocratice mai sunt oameni care au suficientă responsabilitate pentru a înțelege că lucrurile trebuie să se schimbe”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
În opinia președintelui Senatului, schimbarea trebuie să înceapă „cu o curățire” a „instituțiilor nedemocratice”.
„Schimbarea trebuie să înceapă cu o curățire a acestor instituții. Opinia publică a aflat în ultimele săptămâni informații compromițătoare despre procurori care s-au comportat nedemn pentru funcția lor: au acționat abuziv, în logica cuiva care știe că are puterea absolută. De asemenea, au ieșit la suprafață informații legate de protocoale dintre SRI și DNA care depășesc cu mult cadrul legal de relaționare între cele două instituții. De la mic la mare, de la cazuri individuale la modalități de acțiune instituționale, se vede cum cancerul corupției de putere riscă să cuprindă întreg acest sistem. Deci, o curățire nu mai poate fi amânată”, afirmă Tăriceanu.
În același timp, președintele Senatului consideră că „decizia CCR trebuie să aducă în prim-plan și încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor”.
„Decizia nu este propriu-zis despre aceste drepturi, dar încălcarea lor este un efect nedorit al beției de putere. Am speranțe că eforturile mele, alături de reprezentanții asociațiilor de magistrați și o serie de voci din societatea civilă, vor da roade. În România de astăzi, drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, telefoanele cetățenilor sunt ascultate fără mandat, oameni nevinovați sunt hăituiți de justiția care ar trebui să le facă dreptate, iar România pierde sute de milioane de euro la CEDO. Aceste lucruri trebuie schimbate și eu voi continua să acționez pentru a le schimba”, a mai scris Călin Popescu-Tăriceanu.
Luni, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public, prin DNA, cu privire la ancheta procurorilor în cazul OUG 13. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat că DNA și-a depășit atribuțiile și că nu trebuia să verifice legalitatea, oportunitatea ordonanței, ci trebuia să se rezume la aspectele penale, fiind perturbată și buna activitate a Guvernului.