UPDATE Președintele nou ales al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor, adăugând că forul legislativ „nu este o multinațională” și nu funcționează în logica unei astfel de companii.
„Votul dat de români în 11 decembrie ne oferă o legitimitate reînnoită. (…) Un nou Parlament, cu legitimitatea reconfirmată, este un lucru esențial pentru orice stat de drept și pentru orice democrație. Un principiu fundamental al democrației va trebui să fie reconfirmat în noua legislatură — anume controlul și echilibrul reciproc al puterilor în stat. Parlamentul răspunde în fața românilor, cetățenilor care i-au acordat votul de încredere. Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevărații stăpâni ai României și nu de conducătorii vremelnici ai unor instituții. Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinațională și nu funcționează în logica unei multinaționale. Parlamentarii nu au șef și nu au mandat imperativ”, a declarat Tăriceanu, de la tribuna Senatului, potrivit Agerpres.
El a punctat că Parlamentul este „elementul de bază al democrației liberale”, iar un Legislativ puternic nu poate reprezenta decât „un lucru benefic” pentru România.
„Dacă ne dorim mai multă democrație, trebuie să avem un Parlament activ în a-și exercita rolul său constituțional. Ne aflăm în fața unui moment decisiv pentru România și pentru viitorul țării noastre. Este momentul în care decidem dacă România este un stat suveran, în care deciziile importante se iau în țară, de către cei pe care românii îi aleg sau dacă este un stat de mâna a doua, în care deciziile sunt dictate de alții și executate de oameni numiți și nu aleși. Trebuie să revenim la normalitatea unei democrații liberale în care Guvernul este politic, adică ales prin votul parlamentarilor și exprimând și respectând voința poporului manifestată la alegeri. Este momentul în care decidem dacă Parlamentul își asumă rolul constituțional și este o instituție puternică sau este o instituție controlabilă, mai degrabă cu rol decorativ”, a afirmat președintele Senatului.
În opinia sa, anul 2016 în care la conducerea României s-a aflat un guvern tehnocrat a fost „un an pierdut”.
„Peste câteva zile, Parlamentul va fi chemat să pună capăt unei stări de anormalitate în orice democrație, perioadă în care știți că am avut un guvern tehnocrat. Din păcate, după părerea mea, anul 2016 a fost un an pierdut pe care trebuie să îl recâștigăm în anul 2017”, a completat el.
Potrivit președintelui Senatului, votul din 11 decembrie a fost unul pentru normalitate.
„Vă mulțumesc pentru votul de încredere pe care mi l-ați acordat în această funcție extrem de onorantă. Vreau să vă urez bine ați venit și unora dintre dumneavoastră bine ați revenit. Fiecare dintre dumneavoastră sunteți aici pentru că românii v-au votat, iar acest vot vă responsabilizează. Românii își pun speranța în noi și nu vreau să le dezamăgim încrederea. Au fost mulți care au descifrat în fel și chip votul din 11 decembrie. Dincolo de interpretări partizane, votul din 11 decembrie a fost un vot pentru normalitate, a fost un vot din partea a milioane de români care simt că nu beneficiază de pe urma creșterii economice, a fost un vot din partea românilor care vor ca drepturile și libertățile lor să fie respectate. Este rolul nostru să acționăm pentru a ne duce la bună îndeplinire mandatul”, a declarat Tăriceanu.
UPDATE Călin Popescu Tăriceanu a fost reales, cu 87 de voturi ”pentru”, în funcţia de preşedinte al Senatului, el fiind propunerea PSD şi ALDE şi singura nominalizare a partidelor pentru această funcţie, potrivit news.ro. Împotriva lui Tăriceanu au votat 40 dintre senatorii prezenţi.
Din totalul de 136 de senatori, doar 127 au votat, iar două voturi au fost declarate nule.
Liderul grupului senatorial al PSD, Şerban Nicolae a anunţat, miercuri, înainte de vot, că social-democraţii îl propun pentru preşedinţia Senatului pe senatorul Călin Popescu-Tăriceanu.
Liderii grupurilor senatoriale ale PNL, USR şi PMP au anunţat, în aplauzele social-democraţilor şi liberal-democraţilor, că nu au propuneri pentru funcţia de preşedinte al Senatului. În schimb, liderul grupului UDMR, Cseke Attila, a anunţat că maghiarii nu au o propunere, dar îl vor susţine şi vota pe Tăroceanu.
CITEŞTE ŞI: Liviu Dragnea, ales preşedinte al Camerei Deputaţilor