„Ceea ce urmărim în momentul de față este (…) să reducem cota de impozitare pe salariu: până la 2.000 de lei să facem cotă 0 și peste 2.000 de lei — 10%. Deci, reducem cota de impozitare de la 16 la 10%. Dar ceea ce este mai important — și asta e o viziune liberală a lucrurilor — este ca, în loc să avem un impozit mare pe o bază mică de contribuabili, să lărgim baza de contribuabili. În România, în momentul de față, avem aproximativ 4,7 milioane de salariați care plătesc impozite. Mai avem 5 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu restul populației — dacă scoatem tinerii care sunt încă în școală sau în facultate (…)—, plătește vreo contribuție, în condițiile în care beneficiază de sistemul public de învățământ, în condițiile în care beneficiază de sistemul public de sănătate, de toate celelalte instituții publice? Deci, ceea ce urmărim este să lărgim baza de impozitare, dar diminuând impozitul”, a explicat Tăriceanu la Parlament.
Acesta a susținut că trebuie incluși în baza de impozitare „cei care, astăzi, din diferite motive, care țin de legislație sau de scăpări de legislație, nu plătesc nimic, nu au niciun fel de contribuție la stat, dar beneficiază totuși de serviciile pe care statul le asigură”, scrie Agerpres.
„Acesta este motivul pentru care se dorește introducerea impozitului pe venitul global, dar nu în formula cu gospodăria. Impozitul pe gospodărie nu este un impozit nou, ci este numai o modalitate care va permite celor care se declară o gospodărie să obțină anumite deduceri fiscale care să micșoreze suma pentru care se plătește impozitul pe venit”, a spus președintele Senatului, adăugând că acest tip de impozit nu crede că „va putea fi implementat foarte curând”.