„Fac parte din acea generaţie, alături de generaţia părinţilor mei, care a avut un vis. Acest vis a fost de a ne elibera de constrângerile şi de lanţurile în care ne-a încătuşat comunismul. Aderarea la UE a însemnat, pentru aceste generaţii din care fac parte, întruchiparea unui vis de decenii, şi anume revenirea şi integrarea în rândul ţărilor lumii libere, democratice. Speranţa pentru prosperitate şi libertate, speranţa de liberă exprimare, de liberă circulaţie şi de liberă întreprindere s-a îndeplinit odată cu aderarea la UE. Mă număr printre cei care am avut responsabilitatea şi onoarea să conduc Guvernul în perioada de preaderare şi să încheie eforturile pentru pregătirea aderării. Astăzi, la 11 ani de la aderare, ne revine o deosebită responsabilitate, anume exercitarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE. România, ca şi celelalte ţări membre, îşi pune o întrebare simplă: Ce fel de Europa vrem? La această întrebare simplă trebuie să dăm un răspuns simplu. Vrem o Europă puternică şi solidară, capabilă să răspundă aşteptărilor cetăţenilor ei, aşteptărilor de securitate şi prosperitate în primul rând, aşa cum au gândit-o părinţii fondatori”, a spus Tăriceanu miercuri în plenul Parlamentului.
El a subliniat că Parlamentul şi Guvernul se pot sprijini reciproc pentru atingerea obiectivelor pe care şi le propun.
„Astăzi, doamna prim-ministru ne-a prezentat în detaliu priorităţile şi programul de lucru al acestei preşedinţii care ne revine şi ele trebuie evident privite în contextul provocărilor deosebite cu care se confruntă astăzi UE. Mă refer, evident, la cadrul financiar multianual care va trebui discutat şi convenit, mă refer la Brexit, la criza migraţiei şi evident, mai recent, la ceea ce vedeţi că se întâmpla în Franţa şi care este extrem de îngrijorător pentru toţi europenii. Vrem să demonstrăm în acest moment că Parlamentul poate contribui activ la sprijinirea Guvernului în misiunea sa şi vrem să arătăm că Guvernul se poate baza pe susţinerea Parlamentului pentru atingerea obiectivelor pe care şi le propune”, a adăugat Tăriceanu.
Liderul ALDE a accentuat necesitatea abandonării ideii unei Europe cu două viteze pentru „reuşita viitorului proiectului european”.
„Doresc sa accentuez necesitatea că, pentru reuşita viitorului proiectului european, ideea unei Europe cu două viteze să fie abandonată. Vrem o Europă care să fie solidară şi să se bazeze pe mai multă coeziune. Nu vrem o accentuare a clivajelor între nord şi sud şi între est şi vest. Nu vrem să lăsăm ca Europa să devină o Uniune de două grupuri de state, de rang unu şi de rang doi, în care să funcţioneze standarde duble, economice, politice, sociale sau de altă natură. Doresc să reînnoiesc invitaţia pe care aţi văzut-o şi în declaraţia comună adresată atât Guvernului, cât şi Preşedintelui României, pe care îi încurajăm să vină să ne prezinte conţinutul discuţiilor şi al deciziilor care se vor lua pe durata preşedinţiei României, aşa cum se întâmplă în toate Parlamentele europene”, a mai spus Tăriceanu.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri, cu 215 voturi „pentru”, 8 – „împotrivă” şi 3 abţineri, Declaraţia privind dimensiunea parlamentară a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.