Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) au anunţat deschiderea call center-ului în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală. Cu aceeaşi ocazie, a fost lansată şi cea de a patra ediţie a campaniei tematice „Ziua Mamei cu Hepatită”, care se derulează pe toată durata lunii martie în mai multe zone din ţară.
Linia telefonică va fi disponibilă după 15 martie, la tarif normal, în intervalul 10.00-16.00, operatorul liniei telefonice urmând să dea informaţiile solicitate, în limita competenţelor sale, scrie Mediafax.
„Când operatorul consideră că întrebarea interlocutorului necesită un răspuns laborios, ce nu poate fi oferit imediat, problemele ridicate telefonic vor fi direcţionate în timp util către medicii şi specialiştii cu care colaborează organizaţia Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, astfel încât apelantul să primească răspunsul corect în maximum 72 de ore. În afara intervalului orar specificat, apelurile vor fi înregistrate, urmând ca operatorul să contacteze pacientul în cel mai scurt timp, cu condiţia ca apelantul să-şi lase pe înregistrare datele personale. Pentru început, linia telefonică va fi dedicată pacienţilor cu afecţiuni hepatice, dar în cel mai scurt timp va fi accesibilă pentru mai multe patologii, precum cancer, hemofilie, boli autoimune sau diabet”, a anunţat preşedintele APAH-RO, Marinela Debu.
Preşedintele APCR, Cezar Irimia, a declarat că acest call center este important pentru dirijarea pacientului în primii paşi în lupta cu boala şi pentru informarea lui cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le are. „Ne dorim, de asemenea, să ataşăm acestui call center şi un telverde pentru populaţia rurală care trăieşte la limita subzistenţei şi care nu-şi permite nici măcar un apel cu tarif normal”, a mai spus Irimia.
Tot joi, a fost anunţată reeditarea, de către APCR, a broşurii Drepturile Pacienţilor, care va fi distribuită gratuit, cu ajutorul voluntarilor din organizaţiile membre, către pacienţii din întreaga ţară. Această campanile va marca şi Ziua Pacientului European, în 13 martie.
Cezar Irimia a amintit şi despre campania de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C, care se desfăşoară sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide!”. „Până acum, au fost testate peste 35.000 de persoane. În Bucureşti, testarea va continua doar la Institutul de Boli Infecţioase «Matei Balş», întrucât testele s-au epuizat la laboratorul Bioclinica. De asemenea, s-a încheiat campania în mai multe judeţe din ţară, printre care Cluj, Braşov, Botoşani, Iaşi, Mureş, Timişoara. Estimăm că, până la sfârşitul săptămânii viitoare, toate testele se vor epuiza. Ţinând cont de numărul mare de persoane testate în mai puţin de o lună şi jumătate de la startul campaniei, credem că este încă un argument al necesităţii testării pentru virusul hepatic C, dar şi B, în rândul populatiei, şi sperăm în implicarea autorităţilor”, a mai spus preşedintele APCR.
Asociaţiile de pacienţi cer înfiinţarea unui registru unic pentru pacienţii cu hepatită, ca de altfel şi pentru cei cu restul patologiilor cronice.
„În România, pacienţii purtători de viruşi hepatitici B şi C sunt numeroşi. Nu avem o statistică exactă, dar prevalenţa în România e undeva între 3,4 şi 4.5%, adică de la 600.000 până spre un million de pacienţi. La hepatita B, problema este şi mai gravă, pentru că se extimează un număr mai mare. Pentru prevenirea transmiterii hepatitei cu aceste virusuri, trebuie programe naţionale, astfel încât să se poată interveni din timp. Ştim, nu e uşor de realizat un registru naţional unic, dar e foarte necesar. Putem pleca de la baza de date a unităţilor medicale care au deja o evidenţă a pacienţilor cu hepatită prezentaţi la specialişti”, a declarat, la acelaşi eveniment, dr. Gabriel Colţan, medic primar la Institutul „Matei Balş”.