Serviţi cu murături alături, caltaboşii au un farmec aparte la masa de Crăciun. Există o sumedenie de reţete pentru acest preparat, dar în rândurile următoare ne vom opri asupra reţetei de caltaboş moldovenesc (numit şi chişcă moldovenească) pe care o foloseşte cunoscutul blogger culinar Gina Bradea.
Iată, aşadar, cum se face cel mai bun caltaboş moldovenesc după reţeta Ginei Bradea.
Splină și ficatul (se poate pune și plămân) se spală și se fierb în apă cu sare, dafin, boabe de piper și ienibahar, se răcesc și se toacă.
Ceapa se curăţă și se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei și se lasă până se înmoaie ușor, apoi se adaugă orezul și 150 ml apă. Se lasă până când este absorbită toată apă și orezul este ușor umflat.
Citeste si Cozonac moldovenesc ca la bunica. Rețeta tradițională care aduce bucuria pe masa de Crăciun
Carnea se toacă prin sita mare, se adaugă organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele după gust și se umple intestinul. Se leagă la capete și se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc, să nu pocnească la fiert.
Caltaboşul poate fi consumat fiert, prăjit în ulei sau untură sau la cuptor.
Caltaboşul preparat la cuptor se face în felul următor: se aşază în tavă, se adaugă rădăcinoase (morcov, patrunjel, telina) tăiate felii, apă și puțin ulei și se bagă la cuptor, la foc potrivit. După 30 de minute se verifică și se înțeapă cu o scobitoare. Este gata atunci când, înţepat fiind, nu mai iese lichid deloc.
Se scoate pe platou, se lasă la răcit. Apoi se serveşte alături de restul preparatelor din porc şi, desigur, alături de murături, care, pe lângă faptul că sunt delicioase, îmbunătăţesc procesul de digestie.