Calvar pe mare! Hatemon Nesa şi fiica ei, Umme Salima, au ajuns, la capătul unei călătorii de coşmar, la un adăpost din provincia Aceh din Indonezia. Fețele le sunt slăbite, ochii umflaţi şi sunt nemâncate de zile bune. Au supravieţuit pe ambarcaţiune cu foarte puțină mâncare şi cu apă.
Au fost norocoase. Doar 174 de fugari din cei aproximativ 200 care s-au urcat pe barcă au supraviețuit. 26 au murit sau sunt dispăruți pe mare, presupuși morți. Cei morţi sunt în special bărbaţi care, după ce rezervele de hrană se teerminaseră, s-au aruncat în apă ca să prindă peşte.
„Pielea îmi putrezea și oasele îmi erau vizibile. Am crezut că voi muri pe acea barcă”, a explicat femeia printre lacrimi, potrivit CNN.
Dar durerea fizică şi stresul posttraumatic sunt nimic pe lângă durerea ce o are în suflet din pricina faptului că a trebuit să-şi părăsească cel de-al doilea copil. Umme Hanina are 7 ani şi a rămas în urmă în Bangladesh, într-o tabără de refugiați. Mama ei nu și-a permis să le plătească mai mult de 1.000 de dolari traficanților care le-au transportat pe ea și pe cea mică în Malaezia.
Citeste si O mamă a murit în fața copiilor ei după ce artificiile i-au rămas blocate în haine
La scurt timp după ce ambarcaţiunea s-a pus în mişcare, motorul s-a oprit, transformând ceea ce trebuia să fie o călătorie de şapte zile într-un calvar de cinci săptămâni pe mare. Femeii i-a rămas întipărit în minte momentul în care un copil şi-a dat ultima suflare după ce a băut apă sărată din mare.
Săptămânile au trecut, iar familiile pasagerilor și agențiile umanitare au cerut ajutor guvernelor din mai multe țări. Pe 26 decembrie, barca a fost salvată de pescarii indonezieni și autoritățile locale din Aceh, potrivit agenției Națiunilor Unite pentru refugiați (UNHCR).
Supraviețuitorii primesc îngrijiri medicale în Aceh, dar viitorul lor este incert. Nesa speră că va veni ziua în care îşi va putea strânge în braţe şi fiica lăsată în urmă.
„Eram pe cale să mor. Allah mi-a dat o nouă viață”, a declarat ea.