După ce a părăsit armata, Lee So Yeon a încercat să fugă din Coreea de Nord în cea de Sud, în 2008. A fost însă prinsă la graniţa cu China şi a executat o pedeapsă de 1 an într-un lagăr, alături de alţi prizonieri.
După eliberare, a mai făcut o încercare de a fugi din Coreea de Nord, în 2009, traversând râul Tumen, iar de această dată a reuşit.
Aflată acum la vârsta de 41 de ea, ea a povestit, la BBC, calvarul acelei perioade fără speranţă, pe care l-a experimentat timp de aproape zece ani.
Povestea ei este ca ujn film „horror”: duşuri reci, cu şerpi şi broaşte care veneau pe conducte, violuri din partea comandanţilor, mizerie cruntă şi aglomeraţie în dormitoare.
„Nu exista apă caldă. Comandantul companiei rămânea în camera lui după program şi le viola sistematic pe femeile-soldat aflate sub comanda lui”, îşi aminteşte femeia. Ea a mai spus că în timpul ciclului menstrual, niciuna dintre femeile-soldat nu primea nici măcar un tampon.
Sărăcia le-a împins pe femei să intre în armată
Lee So Yeon îşi aminteşte de „anii de foamete cruntă care au antrenat o perioadă de vulnerabilitate pentru femei. Erau multe femei care voiau să intre în armată” pentru a duce o viaţă mai bună, dar „femeile erau supuse unor tratamente rele”
Citeşte şi Coreea de Nord a înlocuit toate trupele de la frontieră. Ce pregăteşte Phenianul
Timp de un deceniu, Lee So Yeon a fost nevoită să doarmă în cuşeta unui pat etajat, într-o încăpere în care trăiau peste 20 de femei. Nu exista niciun spaţiu privat şi doar un şifonier mic în care îşi ţineau uniformele.
„Nu aveam apă caldă. Transpiram mult. Uniformele nu erau din bumbac şi era inconfortabil. Spălatul rufelor era, de asemenea, o mare problemă, poate chiar cea mai mare”, îşi ameinteşte femeia. „Pentru noi, ca femei, cel mai dificil lucru era că nu puteam să facem duş aşa cum s-ar fi cuvenit. Nu aveam apă caldă. Apa venea pe o conductă direct dintr-un rezervor. Uneori, pe conductă, o dată cu apa veneau şerpi şi broaşte care cădeau peste noi în timp ce ne spălam”, a mai povestit ea. Cât despre hărţuirea şi abuzurile sexuale, acestea făceau parte din cotidian.
În Corea de Nord, soldaţii-femei trebuie să aibă cel puţin 7 ani de armată, iar al bărbaţilor, de 10 ani de armată. Este cel mai îndelungat stagiu militar din lume,. iar peste 40% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani poartă uniformă.