Camera Deputaţilor a adoptat luni, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Astfel, legea merge la promulgare.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii, în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate.Conform notei de fundamentare, programul se integrează în eforturile concertate ale statului prin instituţiile care gestionează fonduri naţionale şi europene, în vederea atingerii ţintelor de conformare la directivele europene în domeniul mediului şi apelor.
Potrivit unui amendament, în cadrul programului pot fi realizate obiective de investiţii care constau în realizarea de construcţii noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente şi care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii de investiţii: epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale şi în unităţile administrativ-teritoriale cu o populaţie de sub 2.000 de locuitori.
Ministerul Dezvoltării anunţă repartizarea celor 7,5 miliarde de lei din Programul ”Anghel Saligny” pentru reţelele de distribuţie a gazelor naturale / Care sunt judeţele care au primit cele mai mari sume
Repartizările pe judeţe ale fondurilor disponibile prin Programul naţional de investiţii ”Anghel Saligny” pentru investiţii în realizarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale au fost finalizate, a anunţat ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila. De cele mai mari sume de peste 200 de milioane de lei, au beneficiat judeţele Bihor, Botoşani, Caraş-Severin, Dolj, Iaşi, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman şi Vaslui.
”70% dintre localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Trebuie să asigurăm serviciile publice de bază în cât mai multe localităţi, acesta a fost motivul pentru care Guvernul a creat Programul de investiţii „Anghel Saligny”, prin care vom racorda gospodăriile la reţeaua de apă, canalizare, gaze şi vom reabilita drumuri.”
Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unităţi administrativ-teritoriale dintr-un judeţ, numărul de locuitori, ponderea localităţilor (UAT) unde gospodăriile nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi impozitul pe venit colectat – a spus ministrul, subliniind că, la alocarea fondurilor disponibile prin Programul ”Anghel Saligny”, au contat doar aceste date statistice.
Cseke Attila a amintit că Ministerul Dezvoltării finanţează şi alte proiecte, pe domeniul reţelelor de gaze naturale, depuse iniţial la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar preluate prin OUG nr. 40/06.04.2022, care prevăd dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale din 165 unităţi administrativ-teritoriale.
Lista proiectelor poate fi consultată pe site-ul MDLPA, aici: https://bit.ly/3N4QqYz.