Camera Deputaţilor a adoptat Legea de punere în aplicare a Codului penal

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 215 voturi "pentru", 17 abţineri şi trei "împotrivă", Legea pentru punerea în aplicare a Codului Penal, unii deputaţi arătând că acest proiect cuprinde şi lucruri absurde, care trebuie corectate până la 1 februarie 2014, când va intra în vigoare.
Romania TV
02 oct. 2012, 17:07
Camera Deputaţilor a adoptat Legea de punere în aplicare a Codului penal

Deputatul UDMR Mate Andras a remarcat că la adoptarea acestui proiect era necesară prezenţa ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, şi a precizat că sunt câteva probleme care trebuie corectate. El a precizat că, „din fericire”, legea intră în vigoare la 1 februarie 2014.

Astfel, Mate Andras a arătat că acest proiect prevede că deputaţii sau senatorii, consilierii locali şi judeţeni dobândesc, în sensul legii penale, calitatea de funcţionari publici.

El a explicat că, astfel, parlamentarii nu pot participa, de exemplu, la votul în care ei sunt aleşi în Biroul Permanent sau în funcţia de preşedinte de comisie, acest lucru fiind considerat o infracţiune.

Deputatul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a criticat şi el faptul că proiectul prevede că deputaţii şi senatorii sunt incompatibili cu funcţiile de preşedinţi sau vicepreşedinţi ai organizaţiilor neguvernamentale cum sunt organizaţiile minorităţilor naţionale.

„Proiectul cuprinde şi lucruri absurde. Sper să fie corectate”, a adăugat Pambuccian.

Deputatul PSD Anghel Stanciu a precizat că parlamentarii devin funcţionari publici în sancţiuni, nu în drepturi.

Deputatul PDL Mircea Toader a spus, la rândul său, că acest proiect face parte din reforma în Justiţie şi că tot Parlamentul a făcut un efort deosebit pentru a adopta acest proiect şi că este şi meritul guvernelor Boc şi Ungureanu, care au iniţiat această reformă.

În replică, deputatul PNL Tudor Chiuariu a precizat că pachetul de legi privind reforma în justiţie a fost iniţiat în 2007 de către Guvernul Tăriceanu, iar Guvernele Boc şi Ungureanu nu au reuşit decât să asigure baza materială doar pentru un singur proiect.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei legi.

La rândul său, Ministerul Justiţiei a anunţat adoptarea marţi, de către Parlamentul României, a proiectului de Lege pentru punerea în aplicare a Codului penal şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii penale.

„Proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei are în vedere pregătirea, din perspectivă exclusiv legislativă, a punerii în aplicare a noului Cod penal, proiectul reprezentând rezultatul unei activităţi legislative elaborate, a unei extinse activităţi de documentare şi de analiză a aproximativ 300 de acte normative penale speciale sau extra-penale conţinând dispoziţii penale, fiind modificate, completate sau abrogate un număr de peste 200 acte normative”, arată, într-un comunicat de presă, MJ.

Concret, spunse sursa citată, proiectul operează anumite modificări legislative, în vederea creării unui cadru legislativ coerent şi clar în materie penală, prin evitarea suprapunerilor de norme în vigoare existente în Codul penal şi în legile speciale, crearea unui regim sancţionator uniform şi adaptarea legilor speciale la normele noului Cod penal, prin clarificarea anumitor aspecte ambigue din legislaţia penală existentă precum şi prin reformularea unor texte pentru asigurarea respectării cerinţelor de previzibilitate a legii penale, potrivit jurisprudenţei europene în materie ori prin completarea unor ipoteze de incriminare pentru a răspunde obligaţiilor asumate de statul român pe plan internaţional.

„Adoptarea proiectului de lege menţionat se constituie într-un pas important pentru definitivarea a ceea ce reprezintă un amplu proces de reformă în materie penală, procesual penală şi execuţional penală, proces care a debutat cu adoptarea noilor coduri – Codul penal şi Codul de procedură penală şi care, pentru a fi definitivat la nivel legislativ, presupune în continuare adoptarea următoarelor acte normative: proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale; proiectul de Lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; proiectul de lege privind executarea pedepselor, măsurilor educative şi a altor măsuri dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, neprivative de libertate; proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune”, explică MJ.

Data intrării în vigoare atât a proiectului adoptat marţi de Parlament, cât şi a noului Cod penal, a noului Cod de procedură penală, precum şi a legilor de executare a pedepselor privative şi neprivative de libertate a fost stabilită pentru 1 februarie 2014.

„Demersul legislativ este corelat cu efortul de a asigura resursele financiare pentru implementarea noilor Coduri, sens în care Guvernul a adoptat recent Memorandumul cu tema «Pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situaţiei actuale. Plan de măsuri»”, precizează MJ.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin