S-au înregistrat 222 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi o abţinere.
Conform solicitării, comisia de anchetă va verifica criteriile care au fundamentat încheierea contractelor de colaborare, civile sau pentru drepturi de autor ale Televiziunii Române cu terţe persoane pentru realizarea de emisiuni şi festivaluri, producţii proprii SRTV şi va analiza modul în care au fost îndeplinite obligaţiile legale în încheierea acestora.
Comisia va controla şi modul în care s-a respectat un mediu concurenţial eficient, transparent, nediscriminatoriu în procedura de selecţie la încheierea acestor contracte.
Deputatul liberal Gigel Ştirbu a anunţat că a solicitat în scris Curţii de Conturi un audit pe această temă la televiziunea publică.
El a spus că la Comisia pentru cultură au fost primite foarte multe sesizări faţă de actuala conducere a televiziunii publice, menţionând că şi o parte dintre membrii Consiliului de Administraţie au adus în atenţie aspecte care ţin de încălcarea legii şi a regulamentului.
„Aţi văzut în spaţiul public informaţii. În 2018 această instituţie a organizat Festivalul ‘Cerbul de aur’. Am o listă cu plăţile exorbitante făcute de TVR altor terţi. Începând cu anul 2018, instituţia este finanţată exclusiv din bani de la buget”, a adăugat Ştirbu.
Deputatul PNL a amintit că i-a solicitat explicaţii preşedintelui – director general, Doina Gradea, la audierea în cadrul Comisiei pentru cultură, însă aceasta nu a dat un răspuns pe motiv că este vorba despre contracte cu anumite clauze de confidenţialitate.
După vot, liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a spus că Uniunea a votat împotriva constituirii comisiei de anchetă, pentru că astfel de comisii trebuie coordonate la nivelul întregului Parlament.