Deputaţii au adoptat cu 223 de voturi „pentru”, 90 de voturi „împotrivă” şi 5 abţineri OUG 92/2012 privind unele măsuri în domeniul învăţământului.
Comisia de învăţământ a adus amendamente referitoare la luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării şi plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de cadrele didactice, care au fost adoptate de plen.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a precizat în plen că este de acord cu amendamentele comisiei, scrie Mediafax.
Camera Deputaţilor a fost prima Cameră sesizată, Senatul fiind decizională.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a propus, săptămâna trecută, modificarea Legii educaţiei în sensul menţinerii clasei a IX-a la liceu, demersul fiind agreat atât de sindicatelele din învăţământul preuniversitar şi universitar, cât şi de părinţi.
Pricopie a declarat, atunci, că propunerea a fost avansată Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, urmând să fie parcurşi paşii necesari pentru legiferarea modificării.
Potrivit ministrului, trecerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial, prevăzută de Legea educaţiei adoptată în mandatul lui Daniel Funeriu, ar bulversa sistemul de învăţământ la fel cum au făcut-o deja alte prevederi ale aceluiaşi act normativ. În plus, consideră Remus Pricopie, sistemul de învăţământ românesc este configurat, inclusiv din punct de vedere al infrastructurii, pentru un ciclu liceal de patru ani, şi nu pentru unul de trei ani, care să includă doar clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a.
Potrivit Legii educaţiei naţionale din 1 ianuarie 2011, măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial ar urma să intre în vigoare începând cu generaţia de elevi care a început clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012, adică din 2015-2016.
Toate federaţiile din învăţământul preuniversitar, dar şi cele din mediul universitar susţin măsura menţinerii clasei a IX-a la liceu.