Deputaţii au adoptat proiectul privind R. Moldova cu 284 voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ şi o abţinere, proiectul privind Georgia cu 298 pentru, niciun vot împotrivă şi nicio abţinere şi cel privind Ucraina cu 239 voturi ‘pentru’, niciun vot împotrivă şi nicio abţinere.
În dezbaterile din Camera Deputaţilor, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a spus că semnarea Acordului de asociere între R. Moldova şi UE reprezintă un moment istoric şi este rezultatul unui efort de mai mulţi ani, în primul rând depus de un Guvern pro-european al Republicii Moldova şi în baza unei orientări aleasă în mod legitim, suveran, de către R. Moldova şi societatea de dincolo de Prut.
„România a fost întotdeauna în prima linie pentru susţinerea aspiraţiilor europene ale R. Moldova şi aş aduce aminte câteva momente importante, momentul accelerării şi ulterior al parafării complete al acordului de asociere, momentul devansării semnării Acordului de asociere şi accelerarea procedurii de liberalizare a regimului de vize pentru R. Moldova. Acordul include în mod firesc o componentă politică, reprezintă un pas înainte faţă de Acordul anterior de Cooperare între R. Moldova şi UE, dar conţine în egală măsură un fundament solid pentru o viitoare integrare a R. Moldova în UE”, a arătat Corlăţean.
El a susţinut că Acordul va genera efecte economice importante, pozitive, consecinţe începând cu creşterea produsului intern brut pe o medie de 5,4% aşa cum rezultă din evaluările Comisiei Europene şi Uniunii Europene pentru Moldova, consecinţe benefice în planul exporturilor moldoveneşti pe piaţa europeană, consecinţe privind creşterea salariului şi a nivelului de trai în R. Moldova.
Citeşte şi Rusia AVERTIZEAZĂ Moldova, Ucraina şi Georgia. Acordul cu UE va avea CONSECINŢE GRAVE