Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că vor fi majorate costurile pentru închirierea sălilor din Palatul Parlamentului care aparţin de Centrul Internaţional de Conferinţe, comisiile şi grupurile parlamentare beneficiind de o singură dată pe sesiune de gratuitate.
„Am modificat tarifele pentru Centrul Internaţional de Conferinţe (CIC). Grupurile parlamentare şi Comisiile permanente vor avea dreptul doar la o singură gratuitate pe sesiune, urmând ca pentru celelalte să plătească tarifele, cum plăteşte şi Administraţia Prezidenţială şi Guvernul, adică 50% reducere. Am luat această decizie pentru că foarte multe organizaţii neguvernamentale şi foarte multe asociaţii profesionale care au resurse financiare au găsit un tertip prin care fac un parteneriat cu Comisiile permanente – nu invită niciun parlamentar să aibă vreo opinie, dar beneficiază de gratuitate, astfel încât 5-10.000 de euro, pe care puteam să îi câştigăm pentru orele respective, îi pierdem. E o decizie radicală, o să supere pe foarte multă lume, dar cred că e o decizie normală şi corectă”, a precizat Valeriu Zgonea, după şedinta Biroului Permanent.
El a precizat că veniturile de la CIC sunt folosite pentru dotări şi că „este timpul ca CIC să se reaşeze în piaţă”. Potrivit unui memorandum intern al secretarului general al Camerei, tarifele la sala „C.A. Rosetti” se modifică de la 3.500 euro pe zi la 4.000 de euro pe zi, la sala „Take Ionescu” tarifele cresc de la 1.800 euro pe zi la 2.500 de euro pe zi, iar la sala „Alexandru Ioan Cuza” de la 4.400 de euro pe zi la 4.500 euro pe zi.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, demararea proiectului de reducere a consumului de hârtie „Paperless Parliament”, care are ca obiectiv în acest an reducerea la jumătate a consumului de hârtie, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.”Am decis să începem proiectul de eliminare a hârtiei („Paperless Parliament” – n.r.). Sper ca săptămâna viitoare să începem acest lucru cu Biroul Permanent, urmând ca fiecare comisie să treacă prin această etapă. Până la sfârşitul anului am speranţa că putem să implementăm acest concept de «paperless» la nivelul tuturor comisiilor sau cel puţin la cât mai multe dintre ele, astfel încât din cele 25 de mii de topuri de hârtie pe care le consumăm să putem reduce măcar la jumătate consumul”, a precizat Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei.
Potrivit memorandumului intern al secretarului general al Camerei, la această dată Camera Deputaţilor înregistrează un important consum de hârtie, cea mai mare parte, respectiv 75%, fiind utilizată pentru multiplicarea documentelor aferente procesului legislativ.
Documentele vor putea fi accesate pe dispositive mobile de tip laptop, tablete, smartphone, înlocuirea operaţiunilor tradiţionale de aplicare a contrasemnăturilor, vizelor, avizelor prin folosirea semnăturii electronice. Implementarea sistemului pilot necesită un set de măsuri, cum ar fi implementarea aplicaţiei software, asigurarea resurselor hardware – tablete, monitoare, spaţii de lucru, servere, dotarea membrilor Biroului Permanent cu dispositive tip iPad, organizarea unor sesiuni de training pentru participanţii la proces, dar costurile vor fi zero.
„Întrucât aplicaţia software este proiectată şi dezvoltată de către Direcţia pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, iar echipamentele hardware vor fi reconfigurate prin grija Direcţiei Tehnice, costurile aferente implementării acestui proiect pilot sunt zero”, se mai arată în memorandum.
O altă măsură adoptată de conducerea Camerei a fost aprobarea renegocierii contractului de telefonie al Camerei, astfel încât deputaţii vor avea „minute nelimitate în reţea în aceeaşi bani”.”Am luat decizia astăzi (miercuri – n.r.), după o negociere cu furnizorul nostru de telefonie mobilă, să trecem la un preţ mai redus în baza unei noi strategii în care fiecare deputat şi senator va avea minute nelimitate în reţea în aceeaşi bani. Adică păstrăm aceleaşi condiţii, dar au nelimitat în reţea”, a precizat Zgonea.
El a spus că, în cadrul contractului cu furnizorul de telefonie mobilă, „pentru membrii Biroului Permanent, preşedinţii de comisii, preşedinţii delegaţiilor române la Adunările parlamentare internaţionale sau europene, liderii grupurilor parlamentare se plăteşte din bugetul Camerei”. „Pentru ceilalţi deputaţi, până în suma de 10 euro plăteşte Camera, ca până acum, diferenţa până la 14-15 euro cât înseamnă abonamentul cu minute şi sms-uri nelimitate în reţea plăteşte fiecare din suma forfetară. Deci, mergem pe aceleaşi principii şi secretarul general al Camerei a avut o negociere foarte bună cu furnizorul de telefonie mobilă”, a adăugat Zgonea.