Camera Deputaților a fost convocată luni, 15 iulie, în sesiune extraordinară pentru modificarea legislației privind urșii, în urma tragediei din Munții Bucegi.
Ședința Camerei Deputaților a fost convocată la ora 15:00, în format hibrid, iar pe ordinea de zi se află Proiectul de Lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Proiectul a fost adoptat de Senat pe data de 6 noiembrie 2023.
Marcel Ciolacu a fost cel care a făcut anunțul sesiunii încă de miercuri, 10 iulie, afirmând că a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis. Totodată, premierul a menționat că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim, ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari.
Pe circuitul legislativ, cu rapoarte pozitive din partea comisiilor de specialitate, se află mai multe iniţiative legislative care propun reglementări în acest domeniu. Printre acestea se numără și un proiect semnat de peste 100 de parlamentari. Acesta permite vânătoarea până la finalul acestui an a unui număr de 426 de exemplare de urs brun pentru nivelul de prevenţie şi de încă 55 de exemplare, corespunzător unui aşa-numit „nivel de intervenţie” la nivel naţional.
Klaus Iohannis a reacționat în legătură cu tragedia din Munții Bucegi, în care o fată de 19 ani și-a pierdut viața după ce a fost prinsă de urs. Președintele României a menționat că l-a șocat evenimentul și că problema nu este una nouă. Pentru a avea un sistem turistic sănătos, este nevoie să înțelegem că nu puem lăsa oamenii să fie uciși de animale, a mai precizat Iohannis.
În urma tragediei care a șocat o întreagă țară, Romsilva a anunțat că măsurile de monitorizare a urșilor vor fi extinse, în special în zonele turistice. Romsilva dorește montarea unor panouri de avertizare referitoare la prezența animalelor și instalarea camerelor de monitorizare în zonele de risc.
„Măsurile au fost adoptate în urma creşterii populaţiei de urs, a schimbării comportamentului acestei specii şi a interacţiunii tot mai dese cu oamenii. Astfel, vor fi identificate şi monitorizate cu atenţie traseele turistice cele mai expuse interacţiunii dintre om şi urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar şi recomandări pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor periculoase. De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenţei urşilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turişti”, a transmis Romsilva.
Regia Națională a Pădurilor Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, aproximativ 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel național. Pe cele o sută de fonduri cinegetice gestionate de către Romsilva, în care se regăsesc urși, au fost evaluate în anul precedent circa 2.700 de exemplare efectivul optim fiind de 948 de exemplare de urs, adică aproape de trei ori mai mult decât optimul.
De asemenea, Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, asigurând servicii silvice pentru aproximativ un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.