Camera Deputaților, convocată luni în sesiune extraordinară pentru modificarea legii privind urșii. În același timp, Romsilva anunță creșterea măsurilor de monitorizare a urșilor

Camera Deputaților a fost convocată pentru luni, 15 iulie, în sesiune extraordinară pentru adoptarea legislației care vizează prevenirea și combaterea atacurilor provocate de urși.
Filip Stan
11 iul. 2024, 15:43
Camera Deputaților, convocată luni în sesiune extraordinară pentru modificarea legii privind urșii. În același timp, Romsilva anunță creșterea măsurilor de monitorizare a urșilor

Camera Deputaților a fost convocată luni, 15 iulie, în sesiune extraordinară pentru modificarea legislației privind urșii, în urma tragediei din Munții Bucegi.

Ședința Camerei Deputaților a fost convocată la ora 15:00, în format hibrid, iar pe ordinea de zi se află Proiectul de Lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Proiectul a fost adoptat de Senat pe data de 6 noiembrie 2023.

Camera Deputaților, convocată în sesiune extraordinară pentru modificarea legislației privind urșii

Marcel Ciolacu a fost cel care a făcut anunțul sesiunii încă de miercuri, 10 iulie, afirmând că a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis. Totodată, premierul a menționat că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim, ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari.

Pe circuitul legislativ, cu rapoarte pozitive din partea comisiilor de specialitate, se află mai multe iniţiative legislative care propun reglementări în acest domeniu. Printre acestea se numără și un proiect semnat de peste 100 de parlamentari. Acesta permite vânătoarea până la finalul acestui an a unui număr de 426 de exemplare de urs brun pentru nivelul de prevenţie şi de încă 55 de exemplare, corespunzător unui aşa-numit „nivel de intervenţie” la nivel naţional.

Klaus Iohannis a reacționat în legătură cu tragedia din Munții Bucegi, în care o fată de 19 ani și-a pierdut viața după ce a fost prinsă de urs. Președintele României a menționat că l-a șocat evenimentul și că problema nu este una nouă. Pentru a avea un sistem turistic sănătos, este nevoie să înțelegem că nu puem lăsa oamenii să fie uciși de animale, a mai precizat Iohannis.

Romsilva crește măsurile de monitorizare a urșilor în zonele turistice

În urma tragediei care a șocat o întreagă țară, Romsilva a anunțat că măsurile de monitorizare a urșilor vor fi extinse, în special în zonele turistice. Romsilva dorește montarea unor panouri de avertizare referitoare la prezența animalelor și instalarea camerelor de monitorizare în zonele de risc.

Citește și: Tânăra ucisă de urs a fost înșfăcată de animal în timp ce cerea disperată ajutor la 112: „Țipa disperată că se apropie”

„Măsurile au fost adoptate în urma creşterii populaţiei de urs, a schimbării comportamentului acestei specii şi a interacţiunii tot mai dese cu oamenii. Astfel, vor fi identificate şi monitorizate cu atenţie traseele turistice cele mai expuse interacţiunii dintre om şi urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar şi recomandări pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor periculoase. De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenţei urşilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turişti”, a transmis Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, aproximativ 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel național. Pe cele o sută de fonduri cinegetice gestionate de către Romsilva, în care se regăsesc urși, au fost evaluate în anul precedent circa 2.700 de exemplare efectivul optim fiind de 948 de exemplare de urs, adică aproape de trei ori mai mult decât optimul.

De asemenea, Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, asigurând servicii silvice pentru aproximativ un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Citește și: Mărturia dureroasă făcută de mama fetei ucise de urs la Jepii Mici, la scurt timp după tragedie. Ce i-a spus Dianei înainte s-o piardă definitiv: „Te rog, nu te du!”

Spynews
Nuntă după nuntă pentru Adrian Minune! După Adriana Simionescu, încă o cununie religioasă are loc în familia lăutarului iubit de toată lumea
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
De ce e bine să încălzești cana înainte să pui cafeaua în ea. Trucul pe care oricine trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Spynews
Bianca Drăgușanu, întâlnire de taină cu Gabi Bădălău! Au fost tare apropiați / Video
Evz.ro
Breaking News. Anunțul premierului Marcel Ciolacu despre creșterea taxelor în 2025
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă în București și în celelalte orașe
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Capital.ro
Mașini interzise peste tot în România. Decizia a intrat deja în vigoare azi, la ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu: Nu vor exista creşteri de taxe şi impozite anul viitor
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?