Legea care majorează salariile din educaţie şi sănătate, aprobată de Parlament. Liberalii spun că nu a existat cvorum UPDATE

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, Ordonanța 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educație și Sănătate în medie cu 15%.
Filip Stan
07 nov. 2016, 08:08
Legea care majorează salariile din educaţie şi sănătate, aprobată de Parlament. Liberalii spun că nu a existat cvorum UPDATE

UPDATE Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că dacă liberalii au imagini şi dovezi privind lipsa de cvorum la legea majorării salariilor din sănătate şi educaţie, să conteste şi cine este responsabil să răspundă, adăugând că vede atât la liberali cât şi la Guvern ”o încrâncenare împotriva oricărei legi care ar putea face viaţa românilor mai bună”, potrivit news.ro.

„Habar n-am ce imagini arată liberalii. Eu am fost, am votat. Au imagini, au dovezi, au altceva, să conteste. Cei care au condus şedinţa şi care conduc Camera Deputaţilor trebuie să răspundă la aceste lucruri. Eu văd la PNL, ca şi la Guvern o încrâncenare foarte mare împotriva oricărei legi care ar putea face românilor viaţa mai bună. Este o încrâncenare nemaiîntâlnită şi pentru mine greu de explicat. Numai cineva care urăşte foarte mult românii ar avea o astfel de atitudine. În rest, să numere voturile, să numere pozele, chiar nu e treaba mea”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

El a precizat că de acum Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis au două variante: să promulge legea pentru a putea intra în vigoare sau să o blocheaze.

”La fel cum are de gând preşedintele, nu ştiu cum, să procedeze în ceea ce priveşte legea pentru eliminarea a 102 taxe parafiscale. Ar putea fi o plângere la dna pentru abuz în serviciu. Să-o ia şi pe Roberta Anastase cu ei. Barem dacă se fac nişte cercetări, să se facă la pachet. Nu ştiu, este problema lor. A existat dorinţă din partea tuturor colegilor mei ca această lege să fie votată. Ceea ce am şi făcut: am ridicat mânuţa şi am votat”,a spus Dragnea.

Întrebat de ce nu s-a votat electornic, Dragnea a spus că şi el s-a întrebat, precizând că sistemul de vot electronic utulizat.

”E o întrebare pe care mi-o pun şi eu, de ce nu se implementează până la urmă acel sistem. Eu cred că până la urmă o să aflăm răspunsul la întrebarea asta. Cred că cei din conducerea Camerei Deputaţilor şi cei din staff-ul tehnic ar trebui să pună în aplicare acel sistem dacă el funcţionează”, a spus Dragnea.

UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat că are „încredere totală” în cifrele prezentate de secretarii de şedinţă privind cvorumul din momentul votului privind majorarea salariilor din educaţie şi sănătate, iar conducerea forului va discuta o eventuală contestaţie a PNL şi va lua o decizie, potrivit news.ro.

„Eu aştept solicitarea colegilor mei liberali în Biroul Permanent, o discutăm în Biroul Permanent şi atunci avem un răspuns la această solicitare”, a spus şeful Camerei Deputaţilor, cu privire la contestaţia pe care PNL intenţionează să o depună.

Iordache a precizat că are „totală” încredere în numărătoarea făcută de secretarii de şedinţă. „Am anunţat numărul colegilor pe care mi i-au comunicat secretarii. În momentul în care nu am mai avut cvorum, am suspendat. (…) Eu am încredere totală în cifrele pe care mi le-au anunţat colegii mei”, a spus el.

UPDATE Liberalii spun că nu a existat cvorum la şedinţa de vot final din Camera Deputaţilor, în care s-au aprobat majorările salariale prin Legea de aprobare a OUG 20/2016, iar personalul tehnic al grupului face verificări în acest moment pentru a veni cu probe video, potrivit news.ro.

„Vă propun să facem împreună un exerciţiu. După părerea conducerii PSD a Camerei a fost, după părerea multora nu. Cred că mărturiile video ne pot ajuta să ne lămurim dacă real a fost cvorum sau nu. În acest moment personalul tehnic de la grupul parlamentar verifică aceste imagini o să vă comunicăm în momentul ân care avem o concluzie”, a spus liberalul Mihai Voicu.

Şi liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a spus că majoritatea PSD-ALDE a încălcat Regulamentul în momentul acestui vot. „Acest Parlament dominat de majoritatea PSD- ALDE va rămâne indiferent la orice fel de argument pe care noi îl vom da şi care să fie real. Din punctul meu de vedere, nu vor face nimic, vor trata cu indiferenţă, chiar cu nesimţire, faptul că ei încalcă regulamentul. Sper ca populaţia să îi măture de la guvernare la 11 decembrie”, a spus Nicolăescu.

Pe pagina de Facebook a PNL au fost postate imagini cu sala de plen în care majoritatea locurilor sunt goale, în postare menţionându-se că doar 168 de deputaţi au fost prezenţi.

”PSD fură! Acestea sunt dovezile incontestabile ale faptului că PSD nu ştie să facă altfel de politică în România decât încălcând legile în Parlamentul României. Votul din Camera Deputaţilor asupra Legii privind majorările salariale în educaţie şi sănătate a fost VICIAT prin minciună. PSD a minţit că are suficienţi oameni în sală pentru a vota legea, anunţând o prezenţă de 184 de parlamentari. Imaginile arată că în sală nu se aflau decât 168(!)”, se arată în postarea liberalilor.

UPDATE Doar 153 de parlamentari se aflau în sala de plen a Camerei Deputaţilor la votul final în care a fost adoptată Legea de aprobare a OUG privind majorările salariale, sub numărul de 177 necesar cvorumului de şedinţă şi sub numărul de 185, anunţat oficial odată cu votul final, potrivit înregistrării video realizate de News.ro, imediat după anunţarea rezultatului.

UPDATE Guvernul va ataca la Curtea Constituţională majorarea salariilor în Educaţie şi Sănătate, potrivit România TV. De asemenea, PNL contestă mărirea salariilor în Educaţie şi Sănătate.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, luni, după ce Parlamentul a adoptat pe articole Legea de aprobare a OUG 20/2016 privind majorările salariale, că dacă proiectul va trece şi de votul final Guvernul are „datoria” să se adreseze CCR, pentru că nu sunt indicate sursele de finanţare.

„Asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, asemenea cum am făcut în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportabil, este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat, să ni se spună de către Curtea Constituţională dacă este sau nu constituţională să adopţi un astfel de pachet fără să indici resursele deloc”, a spus ministrul Muncii.

Dragoş Pîslaru a precizat că o decizie va fi luată „în câteva zile”.

UPDATE Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în calitate de for decizional, legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile în educaţie şi sănătate, potrivit news.ro. Au votat „pentru” 184 de deputați, iar unul nu și-a exprimat votul.

Legea a fost adoptată în aplauzele deputaţilor prezenţi. Parlamentarii liberali au lipsit de la vot.

UPDATE În timpul dezbaterilor, au fost preluate toate amendamentele comisiilor şi au fost păstrate majorările decise de parlamentari, potrivit news.ro. PSD, ALDE şi UDMR au anunţat în plen că vor vota această lege de aprobare a OUG 20/2016, iar PNL a lipsit de la plen.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a susţinut în plen, din partea Guvernului, ca majorările propuse de Comisia juridică să fie respinse, astfel încât să rămână în vigoare forma promovată de Executiv.

Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aprobă majorări salariale în sănătate şi educaţie, în medie cu 15%.

UPDATE PNL boicotează şedinţa din Camera Deputaţilor în care se votează mărirea salariilor angajaţilor din Sănătate şi Educaţie, potrivit România TV. Liberalii sunt absenţi în sala de plen, pentru că nu susţin majorarea salariilor. În schimb, liderii PSD au început să se strângă în Camera Deputaţilor, în speranţa că va exista cvorumul necesar pentru a putea vota modificările la OUG privind salarizarea.

Modificările la OUG privind salarizarea, vizând creşteri salariale în educaţie şi sănătate, au intrat, luni, în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Conform unui document de lucru, aplicarea modificărilor decise de comisiile de specialitate determină creşteri salariale care, în cazul unui director de unitate de asistenţă socială pot ajunge până la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, în cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, în timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar în aceeaşi unitate nivelul creşterii este de 6%, ceea ce reprezintă mai puţin de 100 de lei, potrivit news.ro.

În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substaţie la serviciul de ambulanţă ar creşte cu 10%.

Cel mai mare impact bugetar al modificărilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educaţie şi din sănătate, de 2,9 miliarde de lei, îl au majorările cu o medie de 15% ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) şi pentru personalul din învăţământ, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).

Pe locul al treilea ca impact bugetar se află sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sănătate şi asistenţă socială, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat.

Decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, în medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei. Pe cale de consecinţă, această decizie va genera şi modificări ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene si din cadrul direcţiilor judeţene de sănătate publică, salarii care reprezintă 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Natională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă costuri de 231,27, milioane de lei.

Decizia parlamentarilor implică şi stabilirea  salariilor pentru personalul din cadrul Agenţiei Române de Salvare de Vieti Omenesti pe Mare, care vor fi similare drepturilor salariale ale  personalului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar impactul bugetar va fi de 2,25 milioane de lei, conform documentului citat.

Senatul a adoptat tacit, luni, propunerea legislativă care stabilește că valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2017.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?