Camera Deputaţilor a dezbatut moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei. UPDATE

Camera Deputaţilor a dezbatut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie. Votul va fi dat miercuri.
Romania TV
25 mai 2020, 05:17
Camera Deputaţilor a dezbatut moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei. UPDATE

UPDATE Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, i-a atacat dur pe parlamentarii care au semnat moţiunea împotriva sa, întrebându-i unde sunt efectele măsurilor luate de foştii miniştri ai Educaţiei, unde sunt tabletele promise în ultimii doi ani elevilor, şi spunându-le că situaţia actuală a învăţământului românesc este efectul măsurilor dispuse de guvernele anterioare. „Câţi dintre dvs., pornind de la aproape nimic, aţi fi putut face atât cât am realizat eu într-un timp atât de scurt şi într-o situaţie atât de dificilă?. (…) Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise acum 2 ani pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii români?”, a spus Anisie. Ea a afirmat că nu se aştepta ca textul să fie semnat şi de „parlamentari onorabili” pe care îi cunoaşte şi îi respectă.

Anisie a început prin a mulţumi semnatarilor moţiunii pentru „ocazia” oferită de a se adresa parlamentarilor, spunând că „altfel educaţia pătrunde destul de rar” în atenţia semnatarilor moţiunii.

„Dvs puteţi să depuneţi câte moţiuni doriţi, dar nu îi scutiţi pe propriii miniştri care au gestionat cel mai mult şcoala românească în ultimii 30 de ani”, a spus Anisie.

Anisie a fost de acord că şcoala românească „nu este o şcoală care să ajute copilul sau tânărul să afle cine este şi încotro va merge”.

„Pot să fiu eu învinovăţită de asta? Aş fi putut să rezolv în 7 luni ce nu au reuşit miniştrii dvs în toţi aceşti ani de mandat? Apreciez dacă vă răspundeţi singuri, în tăcere”, a afirmat ea.

Anisie a spus că a resimţit ca profesor „toate neajunsurile acestui sistem”, dar că a încercat să îşi încurajeze elevii să se dezvolte în spiritul dreptăţii şi al valorilor.

Anisie a mai spus că sistemul românesc „are probleme structurale care ţin de modul în care a fost administrat până acum”, susţinând că este nevoie de „voinţă politică care depăşeşte orgoliile de partid” ca să poată susţine un proiect de dezvoltare a sistemului de învăţământ.

„Da, educaţia este esenţială, prioritară, stâlp de temelie pentru o naţiune puternică, sigură pe ea. Stimaţi parlamentari, am citit cu atenţie textul moţiunii, chiar dacă are desprins dintr-o comedie, voi păstra decenţa şi voi răspunde cu seriozitate acuzaţiilor dvs”, le-a spus Anisie deputaţilor.

Ea a spus că este nevoită să gestioneze sistemul de educaţie „aşa cum nu a mai făcut-o nimeni până acum”.

Ministrul Educaţiei le-a spus parlamentarilor care au folosit în textul moţiunii sintagma „era normal” faptul că normalul lor „nu este normalul nostru, al tuturor” şi le-a amintit că vremurile actuale nu sunt unele normale.

„În situaţia specială de urgenţă în care ne-am aflat, ministerul pe care îl conduc a fost nevoit să ia aceleaşi măsuri pe care le-ar fi luat orice guvern responsabil. Cu un număr atât de mare de variabile era normal să manifest prudenţă în anunţarea acestora”, a spus Monica Anisie.

Ea a subliniat că măsurile luate în ultimele luni au avut scopul de a proteja sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice şi a spus că deciziile pe care le-a luat au fost „în concordanţă cu situaţia epidemiologică, pornind de la realităţile sistemului, un sistem care nu a fost pregătit pentru trecerea la învăţământul online”, spunând că nu poate fi ea acuzată de acest fapt.

„Câţi dintre dvs., pornind de la aproape nimic, aţi fi putut face atât cât am realizat eu într-un timp atât de scurt şi într-o situaţie atât de dificilă?. (…) Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise acum doi ani pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii români? Vă garantez că altele ar fi fost premisele de la care ar fi pornit învăţământul online dacă fiecare elev din România ar fi dispus de tabletele promise. (…) Totul s-a rezumat la vorbe, unde sunt faptele din guvernările dvs? Vă răspund tot eu: nicăieri. Altfel, nu eram astăzi aici, în această situaţie”, le-a spus Anisie pe parlamentarilor.

Ea a acuzat faptul că se vorbeşte de ani despre digitalizarea educaţiei, fără a se fi făcut paşi importanţi în acest sens.

Moţiunea este intitulată „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată” şi este semnată de 93 de deputaţi Pro România şi PSD.

Pro România şi PSD solicită demisia ministrului Educaţiei, Monica Anisie, acuzând „haos” în domeniu, dar şi „lipsă de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”.

„Această moţiune este o mică parte a răspunsului nostru la nepăsarea şi incompetenţa dovedite pas cu pas de ministrul Educaţiei şi Cercetării de la preluarea mandatului, culminând cu perioada coronacrizei. Este o mică parte a învăţământului preuniversitar. Nu vrem să detaliem incompetenţa de care ministrul Educaţiei a dat dovadă în ceea ce priveşte învăţământul universitar sau cercetarea. Nici măcar o dată, în ultimii 30 de ani, românii nu au trăit asemenea momente de haos în Educaţie. Lipsa de viziune şi de strategie a făcut ca toţi cei din sistem – preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ – să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă. Astăzi, aici, trebuie să punem capăt acestei crize. Ne bazăm pe demisia doamnei ministru dacă această moţiune trece”, se arată în textul moţiunii simple.

Iniţiatorii susţin că în perioada stării de urgenţă decidenţii de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuiau să vină cu un set de proceduri care să reglementeze situaţia cadrelor didactice de predare, a personalului didactic auxiliar, a directorilor, a inspectorilor şcolari şi a personalului nedidactic, dar ministrul „a preferat să se spele pe mâini”.

„Doamna Anisie trăieşte în ‘bula ei de la partid’ şi pe zi ce trece, pas cu pas, creează şi mai mare haos în sistemul de învăţământ. Părinţii elevilor din clasele terminale sunt oripilaţi de ideile vehiculate cu atâta lejeritate de doamna Anisie. (…) În ultimele două luni am văzut cu toţii ce înseamnă ca un politruc neprofesionist să conducă învăţământul românesc. Situaţia de criză ar fi trebuit să evidenţieze abilităţile de leadership şi competenţele de manager ale ministrului Educaţiei. În schimb, am văzut bâlbâieli, răzgândeli neargumentate, declaraţii contradictorii ale tuturor reprezentanţilor guvernamentali, lipsă de înţelegere a riscurilor sistemului şi completă lipsă de viziune”, se menţionează în document.

De asemenea, semnatarii moţiunii susţin că nu au fost comunicate în timp util scenariile şi măsurile avute în vedere de minister în contextul pandemiei de coronavirus.

Iniţiatorii demersului mai menţionează că nu a fost implementat şi actualizat nici programul Euro 200, astfel încât toţi elevii să aibă la dispoziţie un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor şi nu a existat niciun fel de coerenţă cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul de an şcolar, nici pentru grădiniţe şi nici pentru şcoli.

”Riscăm să asistăm la un colaps, cu consecinţe grave pentru întreaga societate, pe parcursul a mai multor generaţii, şi trebuie să punem capăt acestor paşi spre România needucată. Credem cu tărie că ministrul Monica Anisie a pierdut dreptul moral de a realiza politicile în domeniul educaţional şi de a exercita conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Din toate aceste considerente expuse anterior, vă cerem să constataţi şi să confirmaţi eşecul acesteia, votând solicitarea noastră de demitere imediată a ministrului Educaţiei şi Cercetării – Monica Anisie!”, se arată în text.

Citeşte şi: Agitaţie pe scena politică, săptămâna începe cu două moţiuni simple împotriva miniştrilor Anisie şi Vela

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Singurele 3 zodii care își vor schimba total viața până la finalul lunii iulie. Iese soarele și pe strada acestor nativi
Capital.ro
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai asta în mașină
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vor fi înghețate pensiile, chiar înainte de recalculare? Ce se întâmplă cu datoria publică a României
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18 ani a murit într-un cumplit accident în Slatina
Capital.ro
Ilegal pentru românii cu telefon mobil. Apelul care îți aduce Poliția la ușă. Amendă 4.000 de lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
substantial.ro
Nicki Minaj Anulează Concertul de la Festivalul SAGA cu 3 Ore Înainte de Aparența Programată
MediaFlux
BENEFICII suplimentare la pensie. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!