UPDATE: Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi, moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Dezvoltării Ion Ştefan, iar votul asupra acesteia va avea loc săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache care a spus că într-o şedinţă a Biroului permanent va fi stabilită ziua următorului plen în care va fi votată moţiunea simplă.
UPDATE: Ion Ştefan a afirmat, la dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor a moţiunii simple formulată de PSD la adresa sa, că de când a preluat Ministerul Dezvoltării social-democraţii sunt „scoşi din minţi” că nu mai pot fura. El a adăugat că, de când este la conducerea instituţiei s-a asigurat ca investiţiile de modernizare a României să fie realizate corect, inclusiv în perioada stării de urgenţă.
„Nu vă interesează proiectele primarilor, ale instituţiilor publice, ale antreprenorilor, de investiţiile pe care Ministerul Dezvoltării le-a făcut în perioada pandemiei în sistemul sanitar pe care l-aţi lăsat muribund. PSD nu a priceput nici până la acest moment că minciuna nu a adus niciun gram de prosperitate românilor, iar PSD a trăit cu minciuna în braţe. (…) După cât de tare ţipaţi, v-aş bănui de sevraj, sevraj din cauza că nu mai aveţi acces la banul public”, a afirmat Ion Ştefan, în plenul de marţi al Camerei Deputaţilor.
Acesta a amintit despre o decizie a Guvernului care a creat cadrul legal astfel încât Compania Naţională de Investiţii să modernizeze sectorul colectării apelor uzate.
„De asemenea, în şedinţa de Guvern din 4 iulie s-a creat cadrul legal pentru ca Companiei Naţionale şi Investiţii să realizeze investiţii de modernizare, în sectorul colectării apelor uzate şi al sistemelor cu apă, dat fiind faptul că mulţi români nu beneficiază de alimentare cu apă şi gaze. Nu v-a interesat faptul că Ministerul Dezvoltării nu a blocat niciun şantier, nu a oprit nicio lucrare demarată pe PNDL 1 şi PNDL 2, ci s-a asigurat că toate investiţiile sunt realizate corect. Nu am oprit plăţile nici pe durata stării de urgenţă. PSD, prin programul de suflet al lui Dragnea, PNDL, a risipit ani de zile bani publici pe lucrări prost făcute. De când am preluat mandatul la minister, uite că nu mai puteţi fura şi asta vă scoate din minţi”, a completat Ion Ştefan.
Ministrul Dezvoltării citeşte discursul de pe foaie pe care îl susţine de la tribuna Camerei Deputaţilor. El a avut şi câteva bâlbâieli atunci când a vorbit despre criza COVID-19 sau când a pronunţat cuvântul „totalizare”.
De asemenea, atunci când a vorbit despre zonele sărace din România, Ion Ştefan a pronunţat prima oară „zonele sărate din România”, apoi s-a corectat rapid.
UPDATE: Dezbaterea moţiunii a ănceput la ora 14.00
Deputaţii au, marţi, pe ordinea de zi a şedinţei de plen dezbaterea şi votarea moţiunii simple împotriva ministrului Inn Ştefan, pe care au depus-o 77 de deputaţi ai PSD.
Şedinţa este programată la ora 14.00. În moţiunea depusă împotriva ministrului Dezvoltării şi intitulată „Guvernul PNL după Grindă se cunoaşte”, PSD afirmă că, „dacă marele dramaturg Ion Luca Caragiale ar fi trăit în zilele noastre, cu certitudine ar fi găsit în ministrul «Grindă» o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru comediile sale în care a surprins atât de bine viciile, neputinţele, orgoliile şi aroganţa clasei politice din România”.
Social-democraţii îl acuză pe Ion Ştefan de fals în declaraţii publice, de descurajarea luptei anticorupţie şi de disponibilizări ilegale, pentru rudele şi amicii miniştrilor.
„Toate «realizările» ministrului poartă marca guvernării PSD”, afrmă PSD.
„Cea mai notabilă realizare a ministrului este cohorta de rude, rubedenii, neamuri şi politruci pe care a reuşit să o implanteze, pe funcţii călduţe, bine remunerate, din administraţia publică centrală şi locală. Doar pentru această aşa-zisă realizare, domnul ministru Ion Ştefan ar trebui să-şi dea undă verde pentru a pleca cu totul din funcţia guvernamentală, înainte de a compromite cu totul noţiunea de ministru”, susţine PSD.
Deputaţii ar fi trebuit să dezbată în 9 iunie moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Dezvoltării Ion Ştefan, procedura incluzând citirea moţiunii de către unul dintre semnatari, apoi prezentarea punctului de vedere de către ministru şi declaraţii ale reprezentanţilor grupurilor parlamentare.
Textul moţiunii a fost citit, însă ministrul a anunţat că nu poate fi prezent în sala de plen din cauza unor probleme de sănătate, motiv pentru care, după consultarea liderilor de grup, preşedintele de şedinţă Florin Iordache a anunţat amânarea dezbaterii pentru o dată ce urmează să fie stabilită.
La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 101 din cei 329 de deputaţi.
Până acum, au fost adoptate cinci moţiuni simple împotriva miniştrilor Cîţu, Oros, Anisie, Vela şi Alexandru.
Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor sau Senatul poate adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.