Proiectul a fost adoptat cu 177 de voturi „pentru”, 85 „împotrivă” şi 9 abţineri.
Proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae instituie unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice autorizate, fiind avute în vedere insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică.
Aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, iar pentru anumite activităţi se aplică TVA redus la 5%.
Conform prevederilor adoptate, terenurile proprietate publică sau privată care fac obiectul acestei legi sunt insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. Aceste terenuri se transmit în domeniul public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale. Regimul fiscal derogatoriu se aplică în mod corespunzător şi construcţiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt destinate exclusiv activităţilor economice.
Prin derogare de la Codul fiscal, aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, cu respectarea legii în materia ajutorului de stat. Regimul fiscal derogatoriu se aplică corespunzător terenurilor concesionate de către unităţile administrativ-teritoriale dacă sunt utilizate exclusiv pentru activităţile economice. Activităţile economice ce se pot autoriza pe aceste terenuri sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi servicii conexe acestora.
În privinţa taxei pe valoarea adăugată, prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi servicii: serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare; transportul de persoane şi al bagajelor acestora; prestarea de servicii furnizate pentru curăţarea străzilor, colectarea şi tratarea deşeurilor menajere, altele decât cele prestate de instituţiile publice; livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană. Aceste prevederi se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare datei consultării Comitetului pentru TVA din cadrul Comisiei Europene. Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site-ul său oficial www.mfinante.ro data consultării.
Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt cele caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocuri bingo desfăşurate în săli de joc, astfel cum sunt definite de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, mai prevede proiectul.
În limitele competenţelor legale, autorităţile publice locale pot adopta măsuri administrative, scutiri şi alte facilităţi, cu caracter temporar sau permanent, care să contribuie la stimularea investiţiilor şi a dezvoltării activităţilor economice, în condiţiile prezentei legi.
Reprezentanţii PNL şi USR au criticat acest proiect, liberalii anunţând că îl vor ataca la Curtea Constituţională.
„Se creează paradisuri fiscale pentru prieteni. Este vorba de rezolvarea unor interese de grup”, a susţinut deputatul USR Stelian Ion.
Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a informat că PNL va contesta proiectul la Curtea Constituţională. Ea a spus că adoptarea proiectului nu respectă principiul bicameralismului.
„Această lege transformă Belina într-un paradis fiscal. PNL va contesta această lege la Curtea Constituţională, lege care a fost făcută pentru interesul direct al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea”, a susţinut Turcan.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.