Parlamentul a decis: liber la împușcarea a peste 400 de urși în acest an. Opoziția nu este de acord cu decizia

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea forului legislativ în sesiune extraordinară, pentru ziua de luni, 15 iulie, de la ora 15,00, şedinţa plenului fiind urmată de vot final, în format hibrid. Ulterior ședinței s-a decis ca, în cursul anului 2024, să fie împușcați peste 400 de urși.
Mircea Filipescu
15 iul. 2024, 18:00
Parlamentul a decis: liber la împușcarea a peste 400 de urși în acest an. Opoziția nu este de acord cu decizia

Camera Deputaților a adoptat luni, 15 iulie, modificarea Legii vânătorii prin introducerea unor noi cote de prevenție și intervenție la ursul brun. Astfel, nivelul de prevenție, adică numărul urșilor vânați la liber în acest an, va fi de 426 și se împarte între fondurile cinegetice.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 214 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și 23 de abțineri.

Grupul USR a făcut mai multe propuneri de amendamente la Legea vânătorii legate de măsuri pentru campanii de educare și informare și proceduri mai simple de intervenție în situații de urgență în care un urs agresiv intră în localități, dar toate au fost respinse. USR a mai propus și ca împușcarea urșilor să se facă doar de personalul tehnic al fondurilor de vânătoare, nu de asociațiile private de vânători, dar și acest amendament a fost respins.

„Este doar o etapă de normalizare. Ursul va fi pe mâini bune”, a spus deputatul Gheorghe Nacov (Organizația minorităților naționale- Uniunea Bulgara din Banat), după votul din plen. Nacov este și vânător și a fost inițiatorul legii care a făcut vânătoarea la păsări mai permisivă. El e de părere că „vânătorul este unicul îndreptățit să aibă grijă de fauna sălbatică”.

„Suntem singura țară din Europa în care oamenii sunt mâncați de urși. Specia nu este în pericol și face ravagii”, a spus Flucuș Dumitru, deputat AUR, care cere ca legislația să fie modificată în așa fel încât viața oamenilor să nu mai fie pusă în pericol de animalele sălbatice.


Pe ordinea de zi se află proiectul de lege pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative – proiect adoptat de Senat la data de 6 noiembrie 2023 (PLX 719/2023).

Parlamentul a decis: liber la împușcarea a peste 400 de urși în acest an

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021. Intervenţiile legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Pe ordinea de zi se mai află vacantarea unui loc de deputat, ca urmare a demisiei deputatului USR Dan Barna, după ce acesta a devenit europarlamentar, respectiv un proiect de hotărâre privind validarea unui mandat de deputat, ambele sub rezerva depunerii raportului.

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că parlamentarii PSD vor solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea unei iniţiative legislative prin care sunt vizate noi măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.

Citește și: EXCLUSIV / George Simion demască mafia de la vârful țării. Cine vrea să îi dezbine pe români, de fapt: „Noi nu ne temem decât de Dumnezeu”

Potrivit prim-ministrului, modificările legislative avute în vedere sunt curs de elaborare.

Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a declarat marţi seară, pentru Agerpres, referindu-se la cazul turistei care a decedat după ce a fost atacată de urs, că este vorba de o tragedie cumplită, care ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost adoptat proiectul de lege propus de UDMR care prevede reintroducerea vânătorii.

„Suntem în faţa unei tragedii cumplite, o tragedie cumplită care putea fi evitată, iar tragedii similare au mai avut loc în trecut. Şi, pur şi simplu, ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, câte persoane trebuie să mai fie mutilate, câte persoane trebuie să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut, în noiembrie, un proiect de lege care reintroduce vânătoarea şi care de opt luni de zile zace în sertarele Camerei Deputaţilor”, a afirmat Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, proiectul de lege ar putea fi votat dacă ar exista o decizie în Camera Deputaţilor şi în coaliţie.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic, după ce un urs a ucis, marţi, o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, animalul fiind apoi împuşcat, în contextul în care era agresiv şi nu părăsea zona unde se afla corpul victimei.

Citește și: Nicolae Ciucă, atac la colegi. ”Unii politicieni din România cred că politica se poate face prin postări pe Facebook și zgomot la TV”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Gestul romantic făcut de Sânziana Negru pentru iubitul ei, Ștefan Floroaica, în vacanța din Arabia Saudită. Actorul e plecat la Asia Express / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce pun austriecii în șnițel ca să iasă o delicatesă. Ingredientul pe care să-l folosești dacă vrei să-l faci bun ca la restaurantele din Viena
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
Playtech.ro
Românii din afară se întorc acasă pentru a lucra cu Umbrărescu. Salariile oferite de regele asfaltului
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Se retrag SUA din România? Expert de la Washington: „Guvernul trebuie să prezinte planuri de apărare și pentru acest scenariu”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Evz.ro
Schimbări majore în Programul Noua Casă 2025. Suma minimă care trebuie plătită în avans
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. A primit azi singurul document de care mai avea nevoie. E oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alianţa Electorală România Înainte condusă de PSD, PNL şi UDMR susţine candidatura lui Crin Antonescu
MediaFlux
RĂSTURNARE de situație! S-au aflat MOTIVELE ANULĂRII alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Atenție! Și anvelopele de iarnă vă pot pune în pericol. DETALIUL care îți poate salva viața