„Parlamentul va acţiona întotdeauna transparent pentru a răspunde solicitărilor instituţiilor din România. Toate documentele vor fi trimise DNA în următoarele 24 de ore, procedurile administrative ne obligă pe noi să dăm o dispoziţie secretarului general, să avem un reprezentant legal al Parlamentului care duce aceste înscrisuri oficiale, conform CPP, noi suntem obligaţi”, a afirmat Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent.
El a adăugat că a fost mandatat de Biroul permanent să discute cu Ministerul Public în legătură cu această comunicare între instituţii, astfel încât deputaţii să nu fie acuzaţi de lipsă de transparenţă, iar Ministerul Public să-şi respecte obligaţiile constituţionale.
„Am primit un mandat din partea Biroului Permanent să aprofundăm dialogul cu Ministerul Public, astfel aceste chestiuni de comunicare să fie stabilite, fără ca noi, deputaţii, să fim acuzaţi de lipsă de transparenţă, iar, pe de altă parte, şi Ministerul Public să-şi respecte obligaţiile constituţionale”, a adăugat Zgonea.
El a arătat că documentele nu pot fi transmise „de pe o zi pe alta”, deoarece există proceduri care trebuie respectate şi, ca urmare, acestea vor fi trimise până miercuri la ora 12.00, în loc de marţi ora 12.00, când a solicitat DNA.
„Nu putem să ne încadrăm în acest termen, dar vom cere o derogare în scris”, a mai spus Zgonea.
El a explicat că a avut o discuţie cu procurorul general pe această temă şi acesta a înţeles, astfel încât deputaţii să nu fie acuzaţi că sunt „o perdea neagră”.
Întrebat dacă DNA a acceptat această derogare sau procurorii vor veni la Camera Deputaţilor să ia aceste documente, Zgonea a spus că nu există nicio amendă din parte DNA şi, dacă vor, să vină să ia documentele.
„Din ce am discutat, ei au înţeles”, a adăugat Zgonea.
El a arătat că va avea un dialog cu procurorul general pentru a clarifica comunicarea între instituţii şi problemele legate de protecţia parlamentarilor.
Comisia juridică s-a întrunit, marţi dimineaţă, la ora 8.00, pentru a discuta solicitarea DNA, în condiţiile în care procurorii ceruseră ca documentele să le fie puse la dispoziţie până la ora 12.00. Comisia a decis în favoarea solicitării DNA, cu majoritate de voturi. Decizia Comisiei juridice a fost transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.
Luni însă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zonea, declara că a fost mandatat de Biroul Permanent să discute cu procurorul general şi ministrul Justiţiei în legătură cu solicitarea DNA privind ASF, deoarece modul de comunicare nu este corespunzător, iar Comisia juridică va da un punct de vedere.
„Am primit mandate din partea Biroului Permanent şi comitetului liderilor să am o discuţie cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general. Este pentru prima dată după foarte mulţi ani când procurorul general nu corespondează cu Camera Deputaţilor, ci printr-un procuror subordonat, şi se cere imperativ un document şi se atenţionează că, dacă nu-l trimitem până mâine la ora 12.00, vin ei să-l ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzător cu democraţia şi statul de drept”, a afirmat Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent.
Zgonea a arătat că toţi liderii, indiferent de culoarea politică, sunt „un pic preocupaţi” de faptul că votul, amendamentele şi dezbaterile din comisii sunt „sub protecţia articolului 72 din Constituţie”.
„Vrem să ştim care este fondul acestui dosar, dacă el se referă la articolul 72 din Constituţie, atunci este neconstituţional, dacă se referă la alte chestiuni, toate datele vor fi puse la dispoziţie, ca de obicei”, a adăugat Zgonea.
El a mai spus că membrii Comisiei juridice vor da un punct de vedere pe această temă.
DNA a trimis o adresă către Camera Deputaţilor prin care se arată că, „în conformitate cu dispoziţiile art.169 şi art. 170 din CPP, s-a dispus prezentarea şi predarea de către instituţia Camera Deputaţilor a următoarelor înscrisuri”, menţionându-se proiectul de ordonanţă privind ASF, împreună cu toate înscrisurile, inclusiv amendamentele depuse, rapoartele întocmite de comisii, avizele date de comisii, înregistrările audio şi procesele-verbale ale şedinţelor comisiilor, precum şi identitatea persoanelor care au participat la şedinţele respective.
DNA mai solicită Camerei Deputaţilor şi documentele care reflectă circuitul înscrisurilor deţinute de Camera Deputaţilor privind aprobarea proiectului de lege şi copia după Registrele de corespondenţă cu privire la corespondenţa purtată de către Camera Deputaţilor şi către organisme în legătură cu acest proiect.
Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie, până marţi, în dosarul Carpatica, mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica, potrivit unor surse judiciare.