Camera Reprezentanților a statului Arizona a adoptat o proclamație oficială în onoarea ambasadorului român, pentru devotamentul acestuia în serviciul public și dezvoltarea relațiilor româno-americane
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, s-a adresat, marți, 16 aprilie 2019, în premieră pentru un reprezentant al României, plenului Camerei Reprezentanților a statului Arizona. Ambasadorul George Cristian Maior a susținut discursul în cadrul unei sesiuni speciale a Camerei Reprezentanților din Arizona.
După discurs, Camera Reprezentanților a adoptat o proclamație oficială în onoarea ambasadorului român, pentru devotamentul acestuia în serviciul public și dezvoltarea relațiilor româno-americane.
Ambasadorul George Maior a fost prezentat legislativului statului Arizona de către speaker-ul Camerei Reprezentanţilor, Russell Bowers, și Ben Toma, membru marcant al Camerei Reprezentanţilor din Arizona.
În discursul său, ambasadorul George Maior a mulțumit pentru onoarea acordată, de a se adresa reprezentanților statului Arizona. Ambasadorul român a arătat că România este unul dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite, într-o regiune dificilă, cu multe provocări, situată în flancul estic al NATO. “Să nu uităm că Peninsula Crimeea se află la mai puțin de 150 de mile de țărmul României”, a punctat el.
Ambasadorul României a subliniat soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite și a cooperării pe dimensiunile politico-militară și economică, evidențiind importanța sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza Militară Deveselu, proiect strategic ce reprezintă un adevărat exemplu de cooperare între cele două țări. De asemenea, ambasadorul George Maior a menționat participarea forțelor românești alături de cele americane în teatrele de operații. “România a alocat 2% din PIB pentru apărare, deoarece securitatea nu este gratuită și înțelegem să împărțim și cheltuielile alături de aliații noștri”, a afirmat ambasadorul român.
El a arătat că parteneriatul se bazează pe valori și interese comune, pe care România și Statele Unite le împărtășesc pe deplin, subliniind faptul că țara noastră, conform sondajelor de opinie, este cea mai pro-americană țară din Europa, românii având sentimente pozitive față de SUA. George Cristian Maior a precizat că dimensiunea economică și comercială a parteneriatului s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani, mari companii americane investind în România, ceea ce arată potențialul pe care țara noastră îl are în acest domeniu.
Ambasadorul român a punctat și deținerea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, precizând faptul că țara noastră consideră că parteneriatul dintre SUA și UE trebuie consolidat în beneficiul ambelor părți, fiind necesară menţinerea unui dialog transatlantic constructiv şi substanţial pe temele de interes comun.
În contextul în care România celebrează anul acesta 30 de ani de la căderea comunismului, ambasadorul George Maior a adresat mulţumiri Statelor Unite ale Americii, care au susţinut permanent aspiraţiile şi parcursul democratic al României. El a mulțumit și pentru faptul că Statele Unite au ajutat România în procesul de trecere de la comunism la democrație, în domenii precum libertatea și justiția. “Avem o zicală în România: prietenul la nevoie se cunoaște. Cred că istoria noastră comună confirmă această filosofie”, a afirmat ambasadorul român.
Nu în ultimul rând, ambasadorul României a ținut să îi aducă un omagiu regretatului senator de Arizona, John McCain, pe care l-a cunoscut personal. “A fost un prieten al României, pe care a vizitat-o și a cunoscut-o bine”, a arătat George Cristian Maior.
Ambasadorul George Cristian Maior efectuează o vizită oficială în statele Utah şi Arizona, în perioada 12-17 aprilie 2019, ocazie cu care promovează o misiune economică la care participă numeroase companii românești. Cu ocazia vizitelor, ambasadorul a avut o serie de întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile celor două state și s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului academic şi ai comunităţilor româneşti.
Marţi, Călin Popescu Tăriceanu criticase în termeni duri activitatea amnbasadorului George Maior în SUA.