Documentul face parte din seria demersurilor realizate de Ambasada României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918, menţionează misiunea diplomatică română într-un comunicat.
Rezoluţia a fost iniţiată atât de membri republicani cât şi democraţi: Michael Turner şi Dan Lipinski, co-preşedinţi ai Grupului de prietenie pentru România din legislativul american, Jackie Walorski, membru al Grupului de prietenie pentru România, şi Gregory Meeks, vicepreşedinte al Subcomisiei pentru Europa, Eurasia şi Ameninţări Emergente.
În document este menţionat rolul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia care a adoptat rezoluţia de unire a Transilvaniei cu România, precum şi sprijinul acordat de Statele Unite în favoarea aspiraţiilor de unitate naţională a românilor. „În 1918, Statele Unite au sprijinit aspiraţiile României de libertate şi unitate, pe baza celor 14 puncte ale preşedintelui Woodrow Wilson”, se arată în rezoluţia Camerei Reprezentanţilor, precizându-se că acest fapt a favorizat „o puternică legătură de prietenie între cele două naţiuni, cimentată de o strânsă legătură a parteneriatului strategic”.
„La 100 de ani de la Marea Uniune din 1918, România se află împreună cu Statele Unite, ca partener strategic şi aliat NATO, care a contribuit cu credinţă la construirea şi apărarea unei Europe întregi, libere şi în pace şi şi-a demonstrat angajamentul de a împărtăşi povara securităţii noastre transatlantice colective”, se precizează în documentul ce poate fi accesat la AICI.
Rezoluţia „onorează hotărârea şi sacrificiul tuturor românilor care au luptat cu vitejie pentru împlinirea aspiraţiilor lor democratice de libertate şi unitate”, făcând posibilă Marea Unire de la 1918 şi reafirmă dorinţa Camerei Reprezentanţilor „de a continua consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi România şi de a inspira generaţiile viitoare în a preţui, păstra şi dezvolta prietenia istorică dintre cele două naţiuni”.
Ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, a salutat rezoluţia Camerei Reprezentanţilor: „Documentul confirmă relaţia excepţională de parteneriat pe care România o are cu Statele Unite ale Americii. Este o dovadă de respect şi preţuire pentru ţara noastră şi un semnal pentru dezvoltarea, pe mai departe, a parteneriatului strategic, aflat la cel mai bun moment din istoria relaţiilor celor două ţări”.