Camera Reprezentanţilor din SUA aprobă alocarea de fonduri uriaşe pentru Ucraina. Pachetul cuprinde o componentă economică şi umanitară, precum şi arme şi muniţie pentru Kiev.
Legea trebuie acum să ajungă la vot în Senat, ca ulterior să fie promulgată de preşedintele Joe Biden, notează agenţia AFP, citată de Agerpres.
Citeşte şi: Lovitură pentru Zelenski. SUA respinge definitiv transferul MiG-urilor poloneze în Ucraina
Aceste fonduri ar trebui să permită Ucrainei să-şi protejeze reţeaua electrică, să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să se doteze cu arme defensive. De asemenea, pachetul include şi un ajutor umanitar de peste 2,6 miliarde de dolari, precum şi un miliard de dolari pentru sprijinirea refugiaţilor care fug din Ucraina.
„Vom continua să sprijinim curajosul popor ucrainean care luptă pentru ţara sa”, a scris preşedintele american Joe Biden, pe Twitter.
Totodată, pachetul include peste 6,5 miliarde de dolari pentru Pentagon, care vor fi folosiţi în special pentru desfăşurarea de trupe în regiune. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru finanţarea ripostei împotriva Moscovei, începând cu sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi.
Suma pentru Ucraina a fost ataşată la bugetul federal al SUA pentru anul 2022, cheltuieli de 1.500 miliarde de dolari pe care senatorii trebuie să le adopte pe rând în zilele următoare, notează sursa citată.
Citeşte şi: Carmen Tănase, problemele grave de sănătate: „Am avut tumoră pe măduvă”
Şeful democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a cerut Congresului să acţioneze „foarte rapid” în acest dosar. „Ucrainenii duc lipsă de hrană, haine, adăpost, electricitate şi medicamente”, a spus el.
Fapt rar într-un Congres obişnuit cu certuri politice: democraţii ca şi republicani susţin aceste măsuri. Mulţi dintre ei au discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski weekendul trecut, după care aleşii au îndemnat administraţia Biden să-şi consolideze ajutorul pentru Kiev şi răspunsul împotriva Moscovei.
În cadrul marelui buget federal american de 1.500 miliarde de dolari au fost prevăzute de asemenea peste 15 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva pandemiei. Dar această secţiune a trebuit să fie eliminată în ultimul moment din proiectul final din cauza protestelor formulate de unii democraţi. Ea va fi supusă unui vot separat.
În paralel, aleşii Camerei Reprezentanţilor au votat miercuri şi o interdicţie de a importa energie rusească, după preşedintele american care a anunţat marţi prin decret un embargou în acest sens. Pe lângă interzicerea acestor importuri, proiectul de lege a Congresului cere de asemenea ca Statele Unite să încurajeze suspendarea Rusiei din Organizaţia Mondială a Comerţului.