David Cameron a convocat o reuniune de criză în urma tensiunilor ce readuc în discuție ieșirea Greciei din zona euro, potrivit Agerpres.
Întâlnirea ‘nu înseamnă că cineva se gândește că acest lucru se va întâmpla, dar este normal să se evalueze riscurile ieșirii Greciei din zona euro, întrucât s-ar crea instabilitate’, explică o sursă din Ministerul de Finanțe de la Londra. La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Cameron a menționat că există riscuri ce privesc efectele de contagiune și incertitudini și, prin urmare, este important ca acestea să fie examinate.
Anterior, în cursul zilei de duminică, ministrul britanic de finanțe George Osborne, care cu o săptămână în urmă a calificat Grecia drept ‘cea mai mare amenințare pentru economia mondială’, a declarat că va fi urgentată elaborarea unui plan de urgență pentru eventualitatea în care această țară va renunța la moneda euro, avertizând totodată că actualele divergențe dintre noul guvern de la Atena și responsabilii zonei euro implică riscuri pentru economia Marii Britanii.
Reacția lui Osborne survine după ce premierul grec Alexis Tsipras și-a anunțat programul de guvernare ce prevede terminarea programului ‘crud’ de austeritate impus țării sale de creditorii internaționali, a exclus extinderea programului de asistență în valoare de 240 de miliarde de euro și a cerut Germaniei să plătească Greciei despăgubiri pentru cel de-Al Doilea Război Mondial.
Tensiunile au fost amplificate și de ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, care a spus că întreaga zonă euro se va prăbuși precum ‘un castel de cărți’ dacă Grecia va renunța la moneda comună. ‘Europa este fragilă. Este ca și cum am construi un castel de cărți. Dacă scoatem cartea Grecia, atunci cad și celelalte’, a declarat oficialul grec într-un interviu acordat televiziunii italiene și preluat de AFP, adăugând că ‘un nor de frică a învăluit în ultimii ani toată Europa’, unde, în opinia sa, începe să fie ‘mai rău ca în fosta Uniune Sovietică’.
În replică, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat guvernul de la Atena să nu se aștepte ca zona euro să dea curs tuturor solicitărilor sale. ‘Grecia să nu se bazeze pe faptul că situația s-a schimbat atât de mult încât zona euro să accepte necondiționat programul lui Tsipras’, a indicat Juncker în fața presei în timpul unei vizite în Germania.
În ce privește despăgubirile cerute de Tsipras acesteia din urmă, vice-cancelarul și ministrul german al economiei Sigmar Gabriel a spus că probabilitatea să se plătească ceva Greciei pentru ocupația nazistă ‘este zero’. El a argumentat că problema respectivelor despăgubiri a fost soluționată în anul 1990, în urma negocierilor ce au condus la reunificarea Germaniei.