Campania de vaccinare, un succes în Israel. Rata de infectare este în scădere, însă autorităţile se tem acum de apariţia unei noi tulpini ale coronavirusului.
În Israel s-a derulat cea mai rapidă campanie de vaccinare anti-Covid. Este prima ţară care se apropie de finalul luptei cu pandemia, în timp ce alte state doar speră la acest lucru.
Israelul are o polulaţie de 9 milioane de oameni din care a vaccinat jumătate cu ambele doze. Drept rezultat, rata de infectare a scăzut substanţial, iar ieri s-au înregistrat doar 251 de cazuri noi. În acest context, s-au deschis sălile de fitness, hotelurile, teatrele şi concerte, dar au acces doar persoanele vaccinate sau cele care au imunitate în urma infectării, potrivit Mediafax.
În Tel Aviv plajele sunt pline, iar când apune soarele, mii de oameni se îndreaptă spre baruri şi restaurante. Guvernul israelian ia în calcul să renunţe la purtarea măştilor de protecţie în exterior.
Marea Britanie a înregistrat în ultimele 24 de ore numai 10 noi decese asociate COVID-19, cel mai redus bilanţ zilnic al victimelor pandemiei de la începutul lunii septembrie, în timp ce vaccinarea a depăşit un nou prag semnificativ, relatează sâmbătă agenţia Reuters.
Conform datelor anunţate de Ministerul britanic al Sănătăţii, 31.301.267 de persoane (dintr-o populaţie de circa 68 de milioane) au fost vaccinate cu prima doză de vaccin, iar alte peste cinci milioane au primit şi rapelul, în cea mai rapidă campanie de vaccinare anti-COVID-19 în Europa.
Cât despre numărul infectărilor zilnice, sâmbătă au fost raportate 3.423 de noi cazuri de COVID-19, în uşoară creştere faţă de cele 3.402 anunţate în ziua precedentă, dar spre deosebire de alte state europene, precum Franţa şi Germania, care se luptă cu al treilea val al pandemiei, infectările în Marea Britanie au scăzut constant în ultima vreme.
”Programul nostru spectaculos de vaccinare a ajuns acum la peste cinci milioane de vaccinări cu a doua doză, oferindu-le celor mai vulnerabili în faţa COVID-19 – inclusiv jumătate din cei cu vârste de peste 80 de ani – cea mai bună protecţie posibilă”, a declarat ministrul sănătăţii, Matt Hancock, care a insistat că rămân valabile obiectivele de a vaccina până la jumătatea lunii aprilie toate persoanele cu vârste de peste 50 de ani şi toţi adulţii până la sfârşitul lunii iulie.
Pentru a vaccina cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt, guvernul britanic a ales să amâne administrarea celei de-a doua doze dincolo de termenul recomandat de producătorii vaccinurilor.
Măsurile stricte de lockdown au început să fie relaxate din 29 martie, iar premierul Boris Johnson este aşteptat să anunţe luni noi detalii despre ridicarea restricţiilor.