ANAF avertizează, vineri, asupra unei noi tentative de fraudă în care este implicat numele instituţiei, iar atacatorii cibernetici cer achitarea unor sume de bani până în 8 aprilie.
”Vă informăm că astăzi numeroşi contribuabili au primit mesaje false, transmise în numele ANAF, prin care li se solicită să achite sume de bani până în data de 8 aprilie, «în caz contrar, inspectorii antifraudă vor porni o investigaţie şi se va înainta Poliţiei un ordin de reţinere»”, a transmis, vineri, ANAF, într-un comunicat de presă.
ANAF va trimite notificări persoanelor fizice, în funcţie de rezultatele analizei de risc. Noile modificări ale Codului de procedură fiscală, publicate în Monitorul Oficial
Sursa citată a precizat că solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparţine instituţiei, iar documentul conţine greşeli gramaticale precum şi o serie de elemente, nespecifice comunicărilor ANAF.
”Atragem atenţia, pe această cale, să nu deschideţi aceste emailuri şi să nu accesaţi documentele anexate sau linkurile din conţinut. Foarte important: să NU transmiteţi banii solicitaţi”, a mai transmis ANAF.
Instituţia reaminteşte că Serviciul Spaţiul Privat Virtual, pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, a fost creat şi dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituţia.
ANAF a colectat în primul trimestru al anului 83,534 miliarde lei la bugetul consolidat, cu 7% mai mult decât anul trecut
ANAF a colectat în primele trei luni ale anului 83,534 miliarde lei la bugetul consolidat, în creştere de aproximativ 7% faţă de perioada similară a anului trecut.
”În primele trei luni ale anului 2023, ANAF a colectat 83,534 miliarde lei la bugetul consolidat. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au încasat 78,177 miliarde lei, se înregistrează o creştere de aproximativ 7%. Raportat la programul de încasări, pe primul trimestru s-a încasat 96,6% din plan, cu 2,981 miliarde lei mai puţin”, anunţă instituţia.
Totodată, în acest an s-a încasat TVA în valoare de 22,630 miliarde lei, cu 12,3% mai mult comparativ cu perioada similară din 2023 – când au fost încasate 20,146 miliarde lei.
În acelaşi timp, s-a rambursat TVA în valoare de 5,313 miliarde lei, faţă de 4,531 miliarde în aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere nominală de 17,3%.