Campanie de semnături pentru apărarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya

Mai multe asociaţii civice cer protecţie pentru jurnalistul turc Kamil Demirkaya, arătând că eventuala extrădare a sa în Turcia i-ar pune viaţa în pericol. Platforma Declic.ro strânge semnături pentru cauza jurnalistului turc.
Romania TV
06 dec. 2018, 14:12
Campanie de semnături pentru apărarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya

„Ne exprimăm solidaritatea cu jurnalistul turc Kamil Demirkaya căruia i s-a cerut extrădarea de către președintele Recep Tayyip Erdogan pentru simplul motiv că și-a făcut datoria de jurnalist. Nu vom accepta încălcarea drepturilor omului și a dreptului la liberă exprimare câștigate cu sânge în decembrie 1989. Demirkaya conduce redacția bucureșteană a ziarului Zaman, care critică regimul Erdogan. Autoritățile române trebuie să respecte angajamentele internaționale pe care și le-au luat să nu extrădeze cetățeni către țări unde drepturile omului sunt în pericol. Turcia e acum o astfel țară”, scrie Declic.ro, care strânge semnături pentru cauza jurnalistului.

Platforma Respect: România trebuie să respecte legislaţia internaţională

Respect – Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi cere statului român, printr-o scrisoare deschisă, să refuze extrădarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya, acuzat în ţara sa natală de critici aduse regimului Erdogan.

România trebuie să respecte legislaţia internaţională pe care şi-a asumat-o prin ratificarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a Convenţiei ONU privind Drepturile Refugiaţilor şi, în conformitate cu prevederile acesteia, să nu îl extrădeze pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, în ciuda mandatului de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, se arată în documentul remis News.ro.

Principiul din legislaţia internaţională care trebuie să fundamenteze poziţia României este cel al nereturnării (non-refoulment) aşa cum este statuat încă din 1951 în articolul 33 al Convenţiei de la Geneva, spun semnatarii. Interzicerea returnării unei persoane într-un stat unde viaţa sau libertatea sa ar putea să fie puse în pericol este unul din principiile fundamentale ale dreptului internaţional. Extrădarea ca formă a cooperării penale internaţionale implică o limită care ţine de respectarea unor garanţii fundamentale în ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale persoanei extrădate.

De altfel, legea română spune că „România nu va acorda extrădarea în cazurile în care persoana extrădabilă ar fi judecată în statul solicitant de un tribunal care nu asigură garanţiile fundamentale de procedură şi de protecţie a drepturilor la apărare sau de un tribunal naţional instituit anume pentru cazul respectiv, ori dacă extrădarea este cerută în vederea executării unei pedepse pronunţate de acel tribunal”, se mai arată în scrisoare.

„Pe 5 decembrie, autorităţile competente ale statului român au reacţionat corect, potrivit evaluărilor experţilor în drepturile omului implicaţi în activitatea Platformei Respect: IGPR a reacţionat în mod legitim ridicându-l pe jurnalistul Kamil Demirkaya, în baza mandatului de extrădare emis de autorităţile turce; Parchetul l-a auditat, dar a refuzat reţinerea ziaristului”.

Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi consideră că, în acest moment, instanţele „dau testul de înţelegere şi de respectare atât a obligaţiilor pe care statul român ca parte a comunităţii internaţionale, cât şi a legislaţiei naţionale în domeniul cooperării internaţionale, al extrădării şi al respectării drepturilor omului”.

Asociaţia Pro Democraţia: Turcia nu este o ţară de origine sigură

Asociaţia Pro Democraţia cere autorităţilor române să întrerupă procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaya.

„Asociaţia Pro Democraţia condamnă reţinerea lui Kamil Demirkaya, jurnalist al publicaţiei „Zaman România”, în vederea extrădării sale la cererea autorităţilor turce, şi cere autorităţilor române întreruperea imediată a procedurii. Oare astfel de proceduri, care afectează apărarea drepturilor omului, sunt rezultatul politic al recentei vizite a doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă în Turcia? Aceasta să fie explicaţia tăcerii autorităţilor române în privinţa nerespectării drepturilor omului din Turcia?”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Pro Democraţia.

Conform sursei citate, odată cu reţinerea lui Kamil Demirkaya, România mai face un pas spre un regim politic de tip iliberal.

„Simpatia faţă de autoritarismul erdoganist se transformă deja într-un pericol pentru democraţia românească. Încălcarea drepturilor omului pentru un cetăţean străin ar putea fi doar preambulul încălcării drepturilor omului pentru orice cetăţean al României care se exprimă liber. În cazul de faţă, atât dreptul la viaţă, cât şi libertatea de exprimare sunt grav încălcate! Pentru majoritatea statelor membre ale UE, Turcia nu este, în sensul Directivei 2013/32/UE, o ţară de origine sigură, pentru că nu are un sistem politic democratic, un adevărat stat de drept bazat pe independenţa justiţiei, în care nu se folosesc persecuţia, tortura, tratamentul punitiv inuman sau degradant”, se mai arată în comunicat.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
De ce nu e bine să bei apă de la robinetul din baie. Specialiștii au elucidat misterul
Capital.ro
Amendă de 1.650 de lei. Rămâi fără permisul de conducere și fără certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
UE anunță că se schimbă regulile pentru români! Dacă ai carduri și conturi la Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING, trebuie să știi asta!
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Schimbare fără precedent la WhatsApp. Ce utilizatori vor fi afectați
Ego.ro
Detalii ULUITOARE despre mama lui David Popovici. A făcut un gest INCREDIBIL pentru a apăra cariera aleasă de fiul ei
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Cine este iubita lui David Popovici. Tânăra a izbucnit în lacrimi după ce înotătorul a obținut aurul olimpic la proba de 200 metri liber
Capital.ro
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Noul Președinte al Iranului, Massoud Pezeshkian, a Depus Jurământul în Parlament
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?