Totodată, vor fi transmise bucureştenilor mesajele educative legate de prevenţia, diagnosticul precoce şi controlul eficient al diabetului zaharat.
„Pentru ca mesajul campaniei – ‘Lupta împotriva diabetului înseamnă prevenţie şi control’ – să ajungă la cât mai mulţi bucureşteni, acesta va fi colantat pe linia de transport în comun 123. Astfel, mesajul educativ va putea fi văzut pe arterele principale din Bucureşti, timp de o lună de zile, începând cu prima zi a campaniei, care coincide cu Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului – 14 noiembrie”, susţin organizatorii.
Tot în prima zi a campaniei, fântâna arteziană din Piaţa Universităţii va fi colorată în albastru, iar în Piaţa Unirii va fi desenat cu cretă un cerc albastru – simbolul universal al diabetului care reprezintă uniunea, viaţa şi sănătatea, iar albastrul reflectă culoarea cerului care ne uneşte pe toţi în lupta împotriva diabetului.
De asemenea, pe parcursul celor două zile de campanie vor fi organizate şi o serie de activităţi dedicate importanţei practicării mişcării moderate în prevenţia şi controlul diabetului zaharat. Sub motto-ul ‘Sport pentru tine, mişcare pentru sănătatea ta’, reprezentanţii Clubului Sportiv Ritmica vor realiza vineri, începând cu ora 19,00, o serie de exerciţii de gimnastică în centrul comercial Afi Cotroceni, iar sâmbătă, de la acceaşi oră, membrii trupei de dans Fantastic Dance vor oferi bucureştenilor un spectacol de dans.
Pe lângă activităţile adresate publicului larg, în cadrul Campaniei Naţionale ‘Controlează-ţi Diabetul’, ediţia Bucureşti, va avea loc şi o manifestare ştiinţifică dedicată exclusiv profesioniştilor din sănătate. Este vorba despre Cursul Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice sâmbătă, 15 noiembrie, la Phoenicia Grand Hotel din Bucureşti.
Lansată în 2011, la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Naţională ‘Controlează-ţi Diabetul’ a implicat, până în prezent, peste 2.000 de medici diabetologi şi din alte specialităţi, angajaţi în managementul diabetului zaharat, prin cursurile de diabet desfăşurate. Peste 7.300 de persoane şi-au testat glicemia şi hemoglobina glicată în cadrul celor şase ediţii ale campaniei organizate până în prezent.
Potrivit datelor oficiale, la fiecare şase secunde, în lume, o persoană îşi pierde viaţa din cauza diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation). Numai în 2013, afecţiunea a cauzat decesul a 5,1 milioane de persoane, susţin experţii IDF în cea de-a VI-a ediţie a Atlasului de Diabet.
În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul celor cu prediabet depăşeşte cifra de trei milioane.