Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, în judeţ sunt confirmate 409 cazuri de rujeolă, de la începutul anului, iar pentru a ţine sub control această epidemie, prefectul Mihai Rasalaiu a luat, luni, decizia de a iniţia, împreună cu autorităţile locale, cu medicii de familie şi cu oficialii DSP o campanie din uşă în uşă pentru a-i determina pe părinţi să îşi vaccineze copiii împotriva acestei boli.
„Această extindere a epidemiei de rujeolă trebuie tratată cu maximă seriozitate. De aceea iniţiem această campanie şi vom ajunge şi la ultima casă din judeţ. Practic, reprezentanţii autorităţilor locale, împreună cu medicii de familie din fiecare localitare, cu medici de la DSP, dar şi cu mediatorii din comunităţile de romi, acolo unde este cazul, vor merge pe teren la toate familiile care au copiii nevaccinaţi pentru a le explica de ce este importantă vaccinarea şi la ce riscuri se expun dacă nu o fac. Apelăm la ajutorul reprezentanţilor comunităţilor, tocmai pentru a reuşi să pătrundem şi în acele comunităţi închise, fiindcă medicii singuri nu au reuşit până acum să îi determine şi pe membrii acestora să îşi vaccineze copiii”, a declarat prefectul Braşovului, Mihai Rosalaiu.
La rândul său, medicul Claudia Bularca, directorul DPS Braşov, a precizat că în ultimele două luni, instituţia pe care o conduce a primit 15.750 de doze de vaccin ROR (rujeolă – oreion – rubeolă) şi s-au distribuit 5.182 medicilor de familie, restul fiind încă în stoc.
Potrivit medicului, la nivelul judeţului, cele mai multe cazuri, 286, sunt în mediul rural, iar zona cu cea mai mare incidenţă este Zizin – Tărlungeni, unde sunt comunităţi mari de romi.
„Gradul de vaccinare în judeţul Braşov este de 73 – 74%. În conformitate cu legea, cei care refuză vaccinarea trebuie să îşi dea acordul scris că refuză, dar practic legea nu obligă la vaccinare şi nu există alte repercursiuni. Există un singur ordin al Ministrului Sănătăţii care precizează că la intrarea în colectivitate, copilul să aibă toate vaccinurile la zi, dar ordinul nu prevede ce se întâmplă dacă nu le are. Chiar dacă legea nu o spune, din punct de vedere medical este obligatoriu ca micuţul să fie vaccinat pentru a preîntâmpina efectele adverse ale bolii care pot duce şi la deces. Tocmai de aceea ne mobilizăm împreună cu Prefectura, cu primarii, cu medicii de familie să ajungem şi în cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului şi ne dorim să limităm aproape la zero această epidemie”, a subliniat dr. Bularca.
Totodată, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Braşov, dr. Andrea Neculau, a declarat că, în contextul lipsei de educaţie, medicii de familie pătrund cu dificultate în anumite comunităţi. Aceasta a adăugat că în judeţul Braşov sunt 300 de medici de familie şi, în medie, fiecare are 3 cazuri care au refuzat imunizarea copiilor prin vaccinul ROR, care se face după împlinirea vârstei de un an a bebeluşului.
„Sunt persoane care refuză din conştiinţă, în context religios, filozofic sau pentru că s-au aliniat unui curent. Eu personal ca medic de familie am 16 părinţi care au transmis în scris că refuză vaccinarea. Am înroşit telefoanele încercând să le explic care este importanţa vaccinării. Rujeola este o boală infecto-contagioasă cu răspândire foarte mare. Pontenţialul de evoluţie spre gravitate la 1 din 10 cazuri este foarte mare. Una dintre complicaţiile ce pot apărea este encefalita sclerozantă, care poate transforma copilul într-o persoană infirmă pe viaţă. De aceea trebuie să prevenim să nu se ajngă la astfel de boli”, a explicat dr. Neculau.
În prezent în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov sunt internaţi 5 copii cu rujeolă.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este de 8.246, cu 229 de cazuri mai multe faţă de săptămâna precedentă.
De la debutul epidemiei, respectiv din toamna anului trecut, şi până acum, s-au înregistrat 32 de decese din cauza rujeolei, dintre care opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.