CAMPANIE: UNDE-ŢI DAI COPILUL LA ŞCOALĂ. Adevărata miză a bătăliei pe clasa zero

RTV.NET demarează o campanie privind înscrierea copiilor în clasa I. Astfel, vă propunem o dezbatere atât pe tema nou-înfiinţatei clase zero, cât şi pe tema alegerii unei şcoli pentru boboci. Unde-ţi dai copilul: la o şcoală de prestigiu, riscând să fii ulterior dezamăgit, sau la una de cartier, riscând ca nivelul educaţiei să nu fie tocmai cel pe care ţi-l doreşti. Profesori, părinţi şi psihologi au răspuns întrebărilor noastre. Spune şi tu!
Ileana Popescu
27 feb. 2012, 08:54
CAMPANIE: UNDE-ŢI DAI COPILUL LA ŞCOALĂ. Adevărata miză a bătăliei pe clasa zero

Anul şcolar 2012-2013 aduce noutăţi în educaţie, dar şi bătăi de cap părinţilor care trebuie să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare, nou introdusă în sistemul de educaţie, şi în clasa I.  Miza pentru părinţi este alta: o şcoală de prestigiu. Noua reglementare îngrădeşte posibilitatea părinţilor să aleagă o şcoală mai bună pentru odrasla sa. RTV.NET te invită la o dezbatere pe tema o şcoală de prestigiu versus una de cartier.

Noua reglementare privind înscrierea copiilor în clasa I este foarte clară în ceea ce priveşte condiţiile de desfăşurare şi are declarat scopul de a uniformiza sistemul de învăţământ, de a permite accesul la educaţie de calitate tuturor copiilor, indiferent de clasă socială, de sex, rasă sau naţionalitate. Acestă reglementare este foarte corectă în teorie, pentru că în practică, este foarte greu de aplicat, pentru că, mai ales în Capitală şi în marile oraşe, nu toate şcolile au acelaşi nivel în ceea ce priveşte modul în care „se face carte” şi nici aceleaşi dotări. Aşadar, dincolo de numulţumirea părinţilor, acest ordin s-ar putea să se izbească în teren şi de incapacitatea fizică a unităţilor şcolare.

Însă, totodată, aceasta îi leagă oarecum pe părinţi de glie dându-le acestora ca primă opţiune de înscriere şcoala din proximitate, sau şcoala din circumscripţie. Astfel, părinţii nu-şi mai pot înscrie, aşa cum şi-ar dori, copilul la o şcoală  de prestigiu, care nu se află în raza reşedinţei sale. De aici s-au născut şi situaţiile aberante în care părinţii, pentru a se asigura că odraslele lor au parte de o educaţie de cea mai înaltă calitate, au ajuns până la a-şi schimba adresa de reşedinţă din buletin.

Teoretic, ordinul ministrului îi asigură pe părinţi că-şi pot înscrie copiii la orice şcoală doresc. Dar, în practică, criteriile de departajare a copiilor mulţi care se batpe locurile puţine sunt aproape imposibile: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi sau provine de la o casă de copii; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală; existenţa unui document care dovedeşte că unul dintre părinţi este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învăţământ; existenţa unui frate/a unei surori a copilului, înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere de la părinți din afara circumscripţiei școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, criteriile generale de departajare se aplică succesiv, în ordinea menţionată.

Astfel, elevii născuţi în anul 2005 reprezintă ultima generaţie admisă în învăţământul primar, fără să fi fost în clasa pregătitoare, iar cei născuţi în 2006 vor intra în clasa pregătitoare.

Potrivit noii Legi a Educaţiei, în clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, până în prezent, în Capitală, ar fi aproximativ 5.600 de copii născuţi în 2005 şi circa 12.700 născuţi în 2006, care vor face clasa pregătitoare, precum şi peste 5.000 de copii născuţi între 1 septembrie şi 31 decembrie 2006 care pot opta să rămână încă un an în grupa mare sau să intre în clasa pregătitoare.

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se face după o evaluare obligatorie a preşcolarilor, programată în perioada 20-29 februarie. VEZI unităţile din Bucureşti unde se face evaluarea copiilor

După finalizarea programului de evaluare începe înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I în şcolile de circumscripţie. Această etapă are loc în perioada 5-16 martie. Listele copiilor înmatriculaţi în prima etapă vor fi afişate în 19 martie.

Părinţii din Capitală care vor să ştie care este şcoala de care aparţin, în vederea înscrierii copiilor, pot afla acest lucru de pe site-ul Inspectoratului Şcolar www.ismb.edu.ro. În cazul în care adresa la care locuiesc nu se regăseşte pe site, părinţii trebuie să anunţe Inspectoratul Şcolar.

Unde-ţi dai copilul la şcoală?

VEZI CARE SUNT ŞCOLILE DIN CAPITALĂ, PE SECTOARE

Pentru a vă veni în sprijin, RTV.NET vă prezintă, aleatoriu, câteva dintre şcolile din Capitală.

Şcoala cu clasele I-VIII nr. 12 „Herăstrău”, sectorul 1

La şcoala nr. 12 este situată în zona de nord a Capitalei. Aici se înscriu copiii din Sectorul 1 şi din zonele limitrofe.

Şcoala are laboratoare de fizică, chimie, biologie şi informatică, laborator AEL (destinat sprijinirii procesului de învăţare prin mijloace informatice moderne), cabinet medical. De asemenea, şcoala deţine o sală de sport foarte bine echipată, unde se desfaşoară activităţi sportive chiar şi în afara orelor de curs.

„Elevii sunt de condiţie socială bună. Participă la olimpiade în număr foarte mare, unde obţin rezultate deosebite, inclusiv la concursuri precum Cangurul şi Arhimede. Din anul 2005, elevii Şcolii nr 12 participă la concursuri şi festivaluri internaţionale de dans şi muzică în Italia, Grecia, Spania şi Cehia”, a declarat, pentru RTV.NET, directoarea şcolii, Mariana Sideriaş.

Există o cerere mare la înscriere în clasa I. În anul şcolar 2011-2012 s-au format şase clase I, iar pentru anul şcolar 2012-2013, se doreşte înfiinţarea a patru clase I şi a unei clase pregătitoare.

Încă din clasa I se studiază engleza şi franceza. Engleza este materie opţională în clasele I şi II, iar din clasa a treia devine materie obligatorie. Din clasa a V-a se învaţă franceza.

„Toate învăţătoarele care predau la Şcoala nr 12 sunt titulare, cu excepţia a două dintre ele, care sunt detaşate din alte oraşe”, a mai spus directoarea şcolii.

Unitatea de învăţământ nu există program afterschool, însă există o grupă de semi-internat. „După cursuri, psihopedagogul îi supraveghează pe copiii şi îi ajută la teme. Părinţii au încheiat un contract cu un restaurant din zonă, unde copiii merg şi iau masa. Atunci când condiţiile meteo nu permit deplasarea lor, o firmă de catering aduce mâncarea. Masa costă circa 10-12 lei”, a precizat Sideriaş.

Şcoala cu clasele I-VIII nr. 56 „Jose Marti”, sectorul 2

Şcoala Generală nr.56 „Jose Marti” este situată pe strada Avrig din sectorul 2 şi este una dintre cele mai bune şcoli din Bucureşti. Elevii sunt foarte bine pregătiţi, dovadă stând rezultate foarte bune obţinute la olimpiade, concursuri şcolare şi testări naţionale.

Şcoala „Jose Marti” este una dintre cele mai căutate şcoli generale din Capitală. În fiecare an, şcoala se confruntă cu o cerere foarte mare din partea părinţilor care vor să îşi înscrie copiii aici. Rezultatele foarte bune obţinute de elevi la concursuri şi olimpiade, profesorii bine pregătiţi, activităţile artistice şi sportive în care copiii sunt implicaţi, sunt numai câteva dintre motivele pentru care părinţii fac coadă la înscriere.

Copiii participă şi obţinut foarte multe medalii la olimpiade. Este o şcoală unde se ţin foarte multe concursuri, olimpiade, iar elevii obţin rezultate la toate fazele olimpiadelor. Şcoala se concentrează cel mai mult pe concursurile de matematică, acolo se şi obţin cele mai bune rezultate, dar se organizează olimpiade şi de matematică sau ştiinţe”, a declarat, pentru RTV.NET, directoarea şcolii, Rodica Ştefan.

Majoritatea profesorilor de la Şcoala „Jose Marti” sunt titulari. Dintre cele 92 de cadre didactice, numai 10 sunt suplinitori.

În anul 2011, 200 de copii s-au înscris în clasa I, ceea ce înseamnă că au fost alcătuite opt clase I. În 2012, se vor face cinci clase I şi două pentru clasa pregătitoare. „Pentru clasele pregătitoare, profesorii titulari ai şcolii vor face un training în vară. Nu vor veni educatori din afara şcolii”, a mai spus Rodica Ştefan.

Copiii înscrişi în clasa I vor studia limba engleză, urmând ca din clasa a V-a să înveţe limba spaniolă. În afara programei şcolare, dascălii organizează cercuri de limbi străine, literatură, desen, muzică. Nici activităţile sportive nu sunt lăsate de-o parte. Profesorii de sport participă cu copiii la competiţii de baschet, fotbal, handbal.

„Şcoala „Jose Marti” are contract cu Muzeul Satului din Bucureşti şi cu Biblioteca Naţională, iar copiii desfăşoară foarte multe activităţi culturale în afara şcolii. Mai mult decât atât, profesorii de educaţie fizică participă cu copiii la activităţi sportive organizate de Inspectoratul Şcolar. Se face baschet, fotbal, handbal, în funcţie de specializarea dascălului”, a mai precizat directoarea şcolii.

Şcoala „Jose Marti” nu are un program de afterschool, însă între orele 11.30 şi 19.00 îşi desfăşoară activitatea o grupă de semi-internat. Acolo, copiii îşi fac temele, se uită la televizor, merg în parc, iau masa. Copiii îşi iau masa de prânz la cantina Liceului Iulia Haşdeu, iar pentru acest lucru, părinţii scot din buzunar circa 7 lei.

Şcoala dispune de un cabinet medical şi stomatologic, unde copiii sunt imediat consultaţi în cazul unei urgenţe.

De asemenea, unitatea de învăţământ are un sistem de supraveghere, în interiorul clădirii, cât şi în exterior, fiind montate 30 de camere.

Profesorii de la Şcoala „Jose Marti” au o relaţie bună cu părinţii copii. „Şedintele cu părinţii se organizează în fiecare semestru. Relaţia este destul de apropiată cu majoritatea părinţilor, însă este imposibil să mulţumeşti 1.600 de părinţi. Nu toată lumea este fericită, pentru că este imposibil”, a conchis Rodica Ştefan.

Şcoala cu clasele I-VIII nr. 40, sectorul 2

Şcoala nr. 40 din Capitală se află în cartierul Colentina din sectorul 2 din Capitală.

Din anul şcolar 2012-2013 şcoala are un corp nou de clădire, reabilitat prin programul BEI. Corpul dispune de laboratoare de informatică, fizică, chimire, limbi străine şi săli noi de clasă.

Sportul este foarte bine promovat la Şcoala nr. 40. Acolo elevii practică preponderent handbal şi fotbal, participă la competiţii sportive, unde obţin performanţe.

Limbile străine se studiază încă de la clasa I.”Copiii fac opţional engleza începând cu clasa I, iar din clasa a III-a, limba străină devine obligatorie două ore pe săptămână„, a declarat, pentru RTV.NET, directoarea Şcolii nr. 40, Constantinescu Simona.

Pentru anul şcolar 2012-2013, s-au pregătit o clasă pregătitoare şi trei clasa I. Faţă de anul şcolar trecut, cererea la înscriere în clasa pregătitoare şi clasa I este mult mai mare. Dintre cei 11 învăţători, 9 sunt titulari pe posturile lor, doi fiind suplinitori.

Şcoala nu are semi-internat şi nici program afterschool, însă şcoala are un contract cu Centrul Sfânta Maria, unde copiii cu probleme sociale pot merge la cursurile afterschool organizate de această asociaţie.

Şcoala cu clasele I-VIII nr.85 „Vasile Bunescu”, sectorul 2

Şcoala nr. 85 „Vasile Bunescu” este situată între străzile Agricultori şi Mătăsari. În anul 2006, Şcoala nr. 85 a fost singura din Capitală care a primit distincţia de „Şcoală europeană”.

Elevii şcolii participă la toate olimpiadele care se organizează, chiar dacă cei mai mulţi dintre ei ajung doar până la etapa pe municipiu. Cu toate acestea, a existat şi o excepţie în anul 2011, când un elev al Şcolii 85 a ajuns olimpic la fizică pe ţară.

Şcoala 85 este bine dotată, iar profesorii claselor I-IV sunt titulari pe posturile lor
. „Are tot ce îşi poate dori o şcoală bună. Laborator de informatică, laborator fonic pentru limbile străine, table interactive, laptopuri, televizoare şi videouri în  clase. Nu sunt probleme la capitolul dotări. De asemenea, avem un cabinet medical, stomatologic şi unul de consiliere psihologică”, a declarat, pentru RTV.NET, directorul şcolii, Tereza Mureşan.

Din nefericire pentru elevi, şcoala nu are o sală de sport. Însă conducerea şcolii a rezolvat această problemă, transformând o sală de clasă în sală de sport.

Toate profesoarele care predau la clasele I-IV sunt titulare pe posturile lor, probleme fiind la clasele V-VIII, unde în afară de patru profesori titulari, cei mai mulţi dascăli sunt suplinitori.

Este o şcoală foarte bună pe I-IV. Avem 11 titluare la clasele I-IV. Probleme sunt la clasele V-VIII, unde de 4-5 ani există o fluctuaţie de suplinitori care vin şi pleacă din şcoală. Asta este, din punctul meu de vedere, problema care nu dă credibilitate la clasele V-VIII. Din acest motiv, la clasele V-VIII ne pleacă elevi„, a mai spus Tereza Mureşan.

Şcoala 85 are atât semi-internat, cât şi program afterschool. Circa 50 de copii sunt înscrişi în acest program. „La cursurile afterschool participă numai elevi şi profesori de la Şcoala 85. Preţul pe care îl plătesc părinţii este destul de mic în comparaţie cu ce se practică pe piaţă”, a mai precizat directoarea şcolii.

În anul trecut 2010-2011, 76 de copii, adică trei clase, au intrat în clasa I. Pentru anul 2012-2013, şcoala va forma două clase pregătitoare şi două clasa I.

Abandonul şcolar, principal problemă a şcolii

Directoarea Tereza Mureşan dă o bilă neagră şcolii din cauza zonei în care este poziţionată. Situată aproape de Mătăsari, unde populaţia este formată predominant din romi, şcoala are probleme legate de abandonul şcolar. „Avem mari probleme din cauza zonei în care este poziţionată şcoala, între strada Agricultori şi Mătăsari. Acolo populaţia este predominant romă. Din acest motiv avem probleme, în sensul că elevii abandonează şcoală, iar profesorii umblă după ei ca să îi readucă la şcoală. Scandaluri, bătăi nu au existat în şcoala noastră„, a mai spus Tereza Mureşan.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Obiectivul turistic din România care l-a revoltat pe un vlogger australian: “Cea mai mare capcană turistică din istorie”
Capital.ro
Curentul electric se întrerupe începând de azi, 21 ianuarie. Zonele care vor fi afectate
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
România, zguduită de un nou cutremur! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Cine va câștiga alegerile prezidențiale. Toate scenariile indică același rezultat 
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat. Dezvăluirea pune capăt candidaturii: 100%, a lucrat pentru ei
StirileBZI
S-au dat sute de lei pentru români! Banii au intrat direct pe card luni 20 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Cutremur de 3,4 grade în județul Ialomița
MediaFlux
Se dau zile libere în plus pentru milioane de români. Urmează o nouă minivacanță de la Guvern
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?