„Majorarea la 85% a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor are impact în special pentru beneficiarii cu venituri mici, peste 80.000 de persoane (circa 50% din total) situând-se la valoarea minimă de 600 lei. În privinţa impactului bugetar, cheltuiala lunară va fi de aproximativ 150 milioane lei, cu circa 10 milioane lei mai mult faţă de cheltuielile anterioare. Până la sfârşitul anului a fost estimat un impact de circa 20 milioane lei, reprezentând efortul suplimentar pentru plăţi în lunile noiembrie şi decembrie”, a declarat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.
În legătură cu sursa de finanţare, Mariana Câmpeanu a precizat că „sumele pot fi suportate din bugetul alocat MMFPS fără a fi depăşite alocările prin legea bugetară anuală”.
În prezent, sunt în plată circa 160.000 de beneficiari care vor primi în noiembrie banii cuveniţi pentru luna anterioară. Începând cu luna octombrie 2012, persoanele aflate în plată vor beneficia de majorarea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor de la 75% la 85% din veniturile medii nete lunare.
Procentul de 85% se aplică şi la persoanele care vor naşte, vor adopta sau vor lua în plasament sau în tutelă un copil, începând cu această lună.
Actul normativ menţine cele două variante de concediu şi cele două limite maxime ale indemnizaţiei de 1.200 lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani şi 3.400 lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de un an sau trei ani – în cazul copilului cu handicap.