„Clar nu susţin această propunere, pentru că nu există fonduri. O să merg în Parlament şi o să susţin acest lucru. Am putea să dăm şi mii de lei, dar am spus foarte clar că majorarea alocaţiei cu un leu înseamnă patru milioane de lei noi lunar. Ideea pe care Guvernul o promovează este să ajutăm acei copii care sunt într-adevăr foarte săraci şi sunt şi alte forme decât a da o sumă de bani părinţilor, care nu întotdeauna îi folosesc pentru copii”, a declarat Mariana Câmpeanu.
Ministrul a precizat că Guvernul trebuie să dezvolte alocaţia de susţinere a familiilor cu mulţi copii, dar şi activitatea pe care copiii o desfăşoară la şcoală.
„Spre exemplu, ar trebui să le oferim o masă caldă, să le oferim posibilitatea de a-şi procura rechizite şcolare, eventual chiar şi îmbrăcăminte pentru copiii foarte săraci. La astfel de măsuri se gândeşte Guvernul. Ele sunt în proces de desfăşurare. Prima a fost să ridicăm nivelul pentru care acordăm această alocaţie de sprijin, de la 300 şi ceva de lei la peste 500, deci eu cred că este o creştere majoră şi intră multe familii care au mulţi copii”, a mai spus ministrul.
Deputatul Răzvan Ionuţ Tănase i-a trimis, în 9 septembrie, o scrisoare ministrului Muncii, prin care îi semnala că alocaţia de stat pentru copii nu a mai fost actualizată din 2008.
„În România, alocaţia de stat pentru copii are cea mai mică valoare, fiind stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă, în timp ce în unele state din Uniunea Europeană, din dorinţa de susţinere a familiei, cuantumul alocaţiei se stabileşte în funcţie de venitul mediu lunar. Conform ultimelor statistici realizate la nivel european, alocaţia pe care o primesc copiii din România este de 15 mai mică decât cea pe care o primesc cei din statele spaţiului comunitar”, arăta deputatul Răzvan Ionuţ Tănase în scrisoarea trimisă ministrului.
Acesta a susţinut că alocaţia de stat pentru copii trebuie majorată „considerabil şi în mod obligatoriu” şi a cerut un punct de vedere ministrului Muncii.
În răspunsul trimis de Mariana Câmpeanu se arată că alocaţia de stat pentru copii se acordă în sumă de 200 de lei pentru cei în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, 42 de lei pentru cei care au depăşit doi ani şi 84 de lei pentru copiii cu dizabilitate care au depăşit trei ani. Aceste cuantumuri reprezintă 0,4, 0,084 şi 0,168 din Indicatorul Social de Referinţă (ISR), care a fost stabilit la 500 de lei.
„Aşadar, începând cu anul 2011, ne raportăm la valoarea ISR şi, prin urmare, cuantumul în lei al beneficiilor de asistenţă socială se va modifica odată cu modificarea valorii acestui indicator. Precizăm că a fost discutată această problemă, însă în condiţiile financiare actuale este foarte greu de susţinut o majorare a nivelului. Chiar şi o creştere cu un leu a alocaţiei determină creşterea cheltuielilor bugetare cu aproximativ 40 de milioane de lei anual, ţinând cont că pentru acest drept avem în plată un număr de peste 3,8 milioane de copii”, a arătat Mariana Câmpeanu în răspunsul transmis deputatului.
Câmpeanu a dat asigurări că această problemă reprezintă o preocupare a instituţiei pe care o conduce, precizând însă că nu poate previziona momentul în care valoarea beneficiilor sociale va creşte.
Senatorii din Comisia de Muncă au dezbătut, marţi, o propunere legislativă de majorare a alocaţiei pentru copii de la 42 la 200 de lei, hotărând să amâne votul pentru a o putea invita pe ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, astfel încât să poată fi stabilit cuantumul ce poate fi suportat din buget.
Comisia a dezbătut propunerea legislativă de modificare a Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii în sensul majorării acesteia de la 42 de lei la 200 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit deja vârsta de 18 ani, dar care nu au finalizat încă studiile liceale sau profesionale.
Preşedintele Comisiei, Liviu Pop, a precizat, în timpul dezbaterilor, că senatorii din Comisia pentru buget, care este comisie co-raportoare, au întocmit deja un raport de respingere a propunerii.
Pop a susţinut, la dezbaterile de marţi, că este necesară diferenţierea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii în funcţie de vârsta sau de numărul acestora, el adăugând că, păstrând o alocaţie „fixă”, Ministerul Muncii arată că „nu scapă de comunism”.
„Am semnat această iniţiativă şi o susţin pentru că de 23 de ani Ministerul Muncii nu scapă de comunism. Prea mult conservatorism în zona Ministerului Muncii, indiferent de ce guvern a fost. Am rămas încorsetaţi în egalitatea pentru toţi”, a afirmat acesta.
Senatorul social-democrat a precizat că România este printre ultimele trei state din Uniunea Europeană care oferă prin alocaţii „sumă fixă pe copil”.
„Avem astfel două variante pe care le putem stabili cu Guvernul: sau modificăm alocaţia în funcţie de numărul de copii, sau o modificăm în funcţie de tranşele de ani, pentru că dacă vom merge pe sistemul comunist – indiferent câţi copii sunt, indiferent cât de mari sunt, aceeaşi sumă de bani – nu o să reuşim niciodată să mişcăm această alocaţie”, a mai spus Liviu Pop.
În expunerea de motive la proiect iniţiatorii menţionează că un copil român primeşte o alocaţie în valoare de aproximativ 7 euro, adică „de 35 de ori mai mică decât alocaţia unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro”.
„În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, mai arată iniţiatorii.