CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Fiecare post din echipă a fost ocupat de fotbalistul al cărui nume a fost cel mai căutat de internauți.
Selecționata ideală în funcție de căutările realizate de internauți pe motorul de căutare Google ar cuprinde:
doi brazilieni – David Luiz și Neymar;
doi argentinieni – Rojo și Messi;
un mexican – Ochoa;
un spaniol – Pique;
un japonez – Uchida;
un german – Schweinsteiger;
un italian – Pirlo;
un olandez – Robben;
un portughez – Cristiano Ronaldo.
Numele cel mai căutat din rândul antrenorilor a fost cel al selecționerului Germaniei: Jurgen Klinsmann.
CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Nebunie şi pe Facebook
Cupa Mondială de fotbal din Brazilia este campioană mondială pe Facebook, cu un record niciodată egalat până acum la alte evenimente, cu peste 1 miliard de comentarii, publicări sau Like-uri’, a anunţat luni reţeaua de socializare, citată de AFP.
Aproximativ 220 de milioane de persoane au participat la schimburi de impresii despre Cupa Mondială pe Facebook, un nivel ce nu a mai fost atins la vreun eveniment indiferent de gen, a adăugat reţeaua cu sediul în California.
Miliardul de schimburi a fost atins în weekend, a anunţat Facebook, care susţine că a găzduit întotdeauna ‘un număr important de conversaţii pe teme de sport, dar Cupa Mondială a demonstrat că este un moment unic’.
Peste 31 de milioane de persoane au luat parte sâmbătă la 75 de milioane de comentarii şi alte ‘Like-uri’ la meciul Brazilia – Chile (3-2, după loviturile de departajare), o poziţie secundă după cele 58 de milioane de persoane şi 140 de milioane de comentarii înregistrate la meciul de deschidere Brazilia – Croaţia (3-1) din 12 iunie.
Fie că este vorba de Neymar cu iubita lui, de un jucător german cu Angela Merkel în vestiar sau de spectatori care îşi fac fotografii pe stadioane, ‘selfie’ este marea vedetă a Campionatului Mondial de fotbal 2014, scrie marţi AFP.
CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Nebunie selfie
Cupa Mondială de fotbal din Brazilia este prima care se desfăşoară în epoca masivă a smartphone-urilor, ce alimentează reţelele de socializare cu milioane de imagini şi mesaje. De la Mondialul de fotbal din 2010 din Africa de Sud, numărul telefoanelor mobile cu acces la internet a crescut de peste patru ori, de la 800 de milioane la 2,5 miliarde, potrivit asociaţiei GSMA, care reuneşte operatorii de telefonie mobilă din lume.
Moda ‘selfie’ a bătut toate recordurile la CM din Brazilia, unde autorităţile apreciază că 3 milioane de brazilieni şi 600.000 de străini asistă la meciurile de pe stadioanele din cele 12 oraşe gazdă.
‘Este tentant pentru un om să fie recunoscut, iar internetul este un puternic instrument de comunicare. În cazul ‘selfie’, nu este implicată nicio firmă sau agenţie de publicitate, ci omul însuşi care comunică despre el’, a declarat pentru AFP Rosa Maria Farah, de la Centrul de cercetări psihologice al Universităţii catolice din Sao Paulo.
Neymar, 22 de ani, atacantul vedetă al selecţionatei braziliene şi idolul a milioane de adolescente din Brazilia, dă adesea veşti despre viaţa lui privată pe reţelele de socializare. Fotografia postată de el după meciul de deschidere Brazilia – Croaţia (3-1) din 12 iunie, ziua Sfântului Valentin în Brazilia, a avut pe Instagram peste un milion de ‘like’-uri.
Jucătorii portughezi au făcut fotografii cu preşedintele Anibal Cavaco Silva, înainte de Mondial. În prim-plan apare Cristiano Ronaldo, care de altfel a şi postat imaginea pe Twitter, unde a fost preluată de 14.000 de ori şi declarată favorită de 17.000 de utilizatori.
Şi jucătorii germani au făcut acelaşi lucru, iar Lukas Podolski a postat un ‘selfie’ cu el şi cancelarul Angela Merkel după victoria împotriva Portugaliei, împărtăşind un moment de intimitate la care marele public nu are de obicei acces.
La primele meciuri de pe fiecare din cele 12 stadioane ale Mondialului au fost înregistrate 7,6 milioane de comunicări de date – mail-uri, fotografii, mesaje multimedia – cu ajutorul tehnologiilor 3G, 4G şi reţelei wi-fi, conform statisticilor oficiale. Potrivit guvernului brazilian, tehnologia a funcţionat foarte bine pe toate stadioanele.
În prima parte a competiţiei s-au schimbat pe Twitter peste 300 de milioane de mesaje, iar pe Facebook au interacţionat 220 de milioane de persoane care şi-au trimis peste un miliard de mesaje, comentarii sau ‘like’-uri, ceea ce reprezintă un record absolut, încheie AFP.
CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: CM pe scurt
Dacă aţi fi fost în trecere prin Buenos Aires în 1979, când Argentina se sufoca sub o dictatură militară, aţi fi putut face apel ca şofer de taxi la un anume Jose Pekerman, selecţionerul Columbiei, sfert finalistă a Mondialului de fotbal din Brazilia. ‘În timp ce conduceam automobilul, reflectam la un proiect. În 1981, un preşedinte de club mi-a propus să preiau întreaga structură de dezvoltare şi de formare’, şi-a amintit Pekerman. După o carieră de jucător obişnuit, chiar modest, a debutat în munca de antrenor în fruntea echipei de tineret Colo Colo, în Chile, ajungând în fruntea Columbiei în 2012.
x
Calificând Columbia în sferturile de finală ale Mondialului brazilian, selecţionerul Jose Pekerman a egalat, deja, un record. El a trăit sâmbătă, la partida Columbia-Uruguay (2-0), al 9-lea meci din faza finală consecutiv fără să cunoască înfrângerea. La Mondalul-2006, pe când se afla în fruntea Argentinei, echipa a fost eliminată în sferturi la loviturile de departajare, un rezultat asimilat cu un meci egal pentru FIFA. Astfel, tehnicianul din Buenos Aires l-a egalat pe ilustrul italian Vittorio Pozzo, neînvins 9 meciuri şi 2 Cupe Mondiale, având la final 2 titluri de campion mondial cu Italia (1934 şi 1938).
x
‘Mulţumesc pentru rezultate şi pentru că nu aţi încetat niciodată să luptaţi. Mulţumesc, Miguel Herrera, director tehnic. Ţara nu va înceta nicicând să creadă în dumneavoastră, Mexic’, a publicat pe contul de Twitter preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, la adresa echipei naţionale şi a selecţionerului său Miguel Herrera. Mexicul a condus cu 1-0 până în minutul 88, fiind învinsă în cele din urmă de Olanda cu 2-1. ‘Jucătorilor şi întregii selecţionate: Mexicul vă iubeşte şi vă felicită pentru rezultatele voastre, pentru atitudinea voastră, pentru pasiunea voastră’, a adăugat preşedintele.
x
‘A fost foarte emoţionant. Am avut impresia că ne aflăm în televizor. De obicei, micile ecrane ne servesc la primirea ştirilor din lumea întreagă, dar de data aceasta noi înşine eram în inima acţiunii’. Reacţii pe fifa.com ale lui Daniela Matoso dos Santos, o braziliancă aproape oarbă de 36 de ani, după ce a asistat la optimile de finală Columbia-Uruguay, sâmbătă, pe Maracana din Rio de Janeiro. Daniela, ca mulţi alţii, a putut trăi această mare premieră graţie serviciului de audio-descriere pus la punct de FIFA şi Comitetul de organizare local. Dotaţi cu un radio, suporterii cu vederea foarte slabă sau chiar orbi pot astfel urmări desfăşurarea unui meci cu maximum de detalii. ‘Audio-descrierea este completă, mult mai mult faţă de un simplu comentariu la radio. Pe ansamblu, cei care relatează dau maximum de detalii’, explică Daniela. Aceste comentarii sunt disponibile pentru deţinătorii de bilete la Sao Paulo, Brasilia, Belo Horizonte şi Rio de Janeiro.
x
Suporterii mexicani, nemulţumiţi de Arjen Robben, care a obţinut ‘un penalty inventat’ potrivit selecţionerului Miguel Herrera, îşi pot manifesta frustrarea faţă de atacantul olandez cu pe Twitter pe #aunquenosrobben (joc de cuvinte de la ‘robar’, a fura în spaniolă). Anumiţi utilizatori ai reţelei îl califică deja pe Robben drept ‘plonjor de la mare înălţime’ sau ‘actor bun pentru premiul Oscar’.
x
Suporterii Angliei, eliminată din primul tur, nu au profitat toţi de zborul direct organizat de British Airways pentru a reveni în patria-mamă. ‘De ce să plăteşti mai scump şi să te întorci imediat, când am plătit deja 5.000 de euro fiecare? Să profităm de toţi banii pentru a sta în Brazilia’, a explicat Dan, un londonez de 26 de ani. ‘Brazilia nu este, poate, patria fotbalului, dar s-au adaptat şi joacă acum aşa cum dorim noi. Iar oamenii de aici sunt foarte disponibili şi pasionaţi. În plus, te simţi în siguranţă’, a subliniat prietenul său James Hazrvey, 27 de ani. Cât îl priveşte pe Josh Daniels, acesta s-a dus chiar să vadă la Recife, în nordul ţării, meciul din optimile de finală dintre Costa Rica şi Grecia.
x
Selecţionata chiliană, eliminată de Brazilia la loviturile de departajare, sâmbătă (3-2), a avut parte de o primire triumfală la revenirea în ţară, cu un comitet de primire de 1.000 de persoane la aeroport, străzile din Santiago decorate cu drapelul naţional, o ambianţă de sărbătoare, cu vuvuzele şi toate uneltele de făcut zgomot inimaginabile. Şi, ca primă, primirea la palatul prezidenţial de către Michelle Bachelet, timp de 30 de minute. ‘Aţi adus o imensă mândrie Chile. Ca toţi suporterii, vom continua să vă susţinem. Mulţumesc mult!’, a rezumat preşedinta. AGERPRES