Câmpurile otrăvite, bomba cu ceas a României! În ultimii zeci de ani, câmpurile din România s-au umplut de reziduri industriale care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor ce consumă alimente din carnea animalelor care pasc pe terenurile contaminate cu metale grele.
Citește și Descoperă leguma care face parte din dieta noastră zilnică și este mai dăunătoare decât un hamburger
La mai bine de 15 ani de la începerea campaniei de ecologizare, curățarea terenurilor otrăvite cu reziduri industriale s-a dovedit a fi o misiune destul de grea, dacă nu imposibilă și asta pentru că potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, operațiunile de decontaminare care revin statului s-au făcut la cotă de avarie.
Anul trecut, în România erau 1.498 de situri potențiale contaminate din industria petrolieră, 38 în industria metalurgică, 80 în industria chimică și 729 contaminate în urma altor activități specifice industriei energetice, textile sau zootehnie, arată datele statistice dezvăluite de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Concret, este vorba de 45.000 de hectare contaminate a căror curățare revine fie agenților economici, fie statului român.
Activiștii de mediu atrag atenția că o situație specială se înregistrează în cazul fostelor exploatații miniere, care au lăsat în urmă un dezastru ecologic. Aceștia spun că punerea în siguranță a minelor, iazurilor de decantare și a terenurilor din jur sunt activități care au revenit statului, dar ele au fost realizate doar la cota de avarie.
Este și cazul fostei exploatări miniere Bălan, din județul Harghita. În anul 2006, mina, de unde s-a extras cupru peste 400 de ani, a fost închisă, iar patru ani mai târziu au fost demarate acțiunile de ecologizare însă, dezastrul ecologic din zonă este vizibil și astăzi.
Mai grav este faptul că autoritățile recunosc că animalele din zonă pășunează astăzi în condiții de poluare a solurilor cu metale grele, însă atunci când sunt întrebate ce fac pentru a eradica acest fenomen, ridică din umeri.
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că cei care consumă alimente contaminate cu astfel de substanțe riscă să aibă probleme neurologice grave.
„Urmările asupra organismului ale acestor substanțe extrem de toxice, care poluează mediul sunt unele cumulative și care apar în timp. Aceste substanțe toxice care survin de la activitatea poluantă a industriilor și care ajung ulterior în mediu sub substanțe rezistente și vor contamina în mod periodic apa și solul.
Cel mai adesea probleme aduse de consumul alimentelor crescute într-o zonă toxică vor fi de natură neurologică: tulburări de atenție, de memorie, insomnii, care nu duc pacientul cu gândul la intoxicație.
Cel mai bine este să evităm contactul direct cu aceste substanțe care pot afecta sistemul imunitar și vor fi predispuși la mai multe infecții”, a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist la Institutul Matei Balș, potrivit Antena3CNN.