CAN Europe: Acord slab și lipsit de echitate la Conferința ONU privind schimbările climatice

După aproape două săptămâni de negocieri, Conferința ONU privind schimbările climatice de la Durban, Africa de Sud, s-a încheiat ieri cu un acord slab, lipsit de ambiție și echitate, se arată într-un comunicat remis de Rețeaua de Acțiune pentru Climă Europa (CAN Europe), a cărei membru este şi Fundaţia TERRA Mileniul III.
Cristina Dinu
13 dec. 2011, 07:38
CAN Europe: Acord slab și lipsit de echitate la Conferința ONU privind schimbările climatice

CAN Europe spune că, deși s-a stabilit o prelungire a angajamentului de reducere a emisiilor în baza protocolului de la Kyoto (ce va expira în ultima zi din 2012), patru dintre marii poluatori ai lumii – Japonia, Canada, Rusia și SUA – nu vor lua parte la acord. Acest lucru înseamnă o portiță de scăpare pentru statele care au refuzat să ia măsuri reale și o reducere a emisiilor mult mai mică decât cea necesară, stabilită în urma cercetărilor.

Aproximativ 190 de state au căzut de acord în privința a patru obiective: o prelungire a angajamentului luat în baza Protocolului de la Kyoto, un plan de lucru pentru anul viitor, un plan de gestionare al aşa-numitului Green Climate Fund (fond de care beneficiază ţările în curs de dezvoltare şi la care contribuie statele dezvoltate, polutatorii istorici, printre care si România) și o dispoziție prin care toate statele participante vor semna anul viitor un acord care să le oblige să reducă emisiile.

A doua perioadă de angajament sub Protocolul de la Kyoto va dura fie 5, fie 8 ani, decizia urmând să fie luată până la sfârşitul anului 2012.

Organizaţiile pentru protecţia mediului spun că concluziile negocierilor de la Durban omit însă prevederile inițiale ale Planului de Acțiune Bali (PAB), prin care se urmărea reducerea emisiilor în statele cu economii emergente (precum Brazilia, India şi China), transferul de tehnologii, sprijin financiar și adaptare la efectele schimbărilor climatice.

„Cu toate că discuțile asupra PAB nu au fost finalizate, a fost inițiat un proces similar, Platfortma Durban, ce va fi finalizat în anul 2015 și ar putea avea efecte abia în 2020.

Lipsa unor decizii clare și drastice nu face decât să amâne măsurile urgente de combatere a schimbărilor climatice. Potrivit economistului Faith Biriol, director al Agenției Internaționale de Energie, cu cât vom amâna aceste măsuri, cu atât vom plăti mai mult. Biriol a estimat că pentru fiecare dolar amânat în investiția de tehnologii curate vom fi nevoiți să plătim pe viitor o compensație de 4.30 dolari din cauza creșterii emisiilor”, mai transmite CAN Europe.

”Dacă omenirea vrea să aibă 3 din 4 șanse să limiteze creșterea temperaturii medii globale la cel mult 2 grade Celsius, emisiile nu pot depăși 1000 giga tone între anul 2000 și 2050. Până în prezent, o treime din această cantitate a fost deja emisă, în prima decadă a acestui secol. Dacă se știe ce cantitate mai avem la dispoziție pentru următorii 40 de ani, de ce este atât de greu să găsim o modalitate echitabilă de distribuție luând în calcul emisiile istorice?”, se arată în comunicat.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Concedieri masive în două județe din România. Sute de oameni vor rămâne fără locuri de muncă
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară mică”
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Dan Diaconescu a făcut o investiție costisitoare. Și-a asigurat o parte a corpului
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce a găsit Roman Babițchi, soțul Monalisei, când s-a întors la salonul de înfrumusețare: 'Au încercat să ascundă crima'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Intervenții pe Transfăgărășan datorită condițiilor meteo nefavorabile
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol