Potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, cantităţile de droguri confiscate în 2011 au o evoluţie sinusoidală, canabisul fiind cel mai capturat drog, urmat de heroină şi produşii de tip amfetaminic. În schimb, confiscările de opiu au scăzut constant.
„Pe întreaga perioadă 2001-2011 se menţine aceeaşi disproporţie între numărul de capturi şi cantităţile de droguri confiscate, ceea ce confirmă ipoteza conform căreia majoritatea drogurilor confiscate sunt formate din cantităţi mici provenite din combaterea traficului stradal”, se arată în raport.
În 2011 au crescut, însă, substanţial, confiscările de droguri sintetice, de tip anfetaminic şi metamfetaminic.
„România continuă să se confrunte cu problematica comercializării şi consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP). În 2011, s-a constatat o scădere semnificativă a cantităţilor de SNPP confiscate, de la aproximativ 125 kg în anul 2010, la doar cinci kg în anul de referinţă. La sfârşitul anului 2011, mai funcţionau doar 13 «magazine de vise», faţă de 158 de astfel de unităţi identificate în luna martie, la momentul adoptării programului de măsuri”, se arată în raportul ANAD.
Canabisul este drogul cel mai frecvent depistat în rândul conducătorilor auto în acţiunile de testare organizate de Poliţia Rutieră în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog. Potrivit raportului, anul trecut au fost întocmite 465 de dosare penale, iar valoarea totală a amenzilor aplicate a însumat 4.640.870 de lei.
Numărul cauzelor soluţionate de către DIICOT a crescut cu 21,64 la sută faţă de anul 2010, fiind cercetate 7.606 persoane, dintre care 1.058 au fost trimise în judecată.
În 2011 au fost condamnate 853 de persoane, dintre care 21 erau minori, iar 59,32 la sută dintre aceste au primit pedepse pentru infracţiuni de trafic de droguri.
Din totalul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii, 50,35 la sută au primit pedepse cu executarea, pentru 20,21 la sută executarea a fost suspendată condiţionat, iar 29,43 la sută au fost condamnate la închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării.
Specialiştii au întocmit şi un „portret” al persoanei trimise în judecată pentru infracţiuni la regimul drogurilor, aceasta fiind, de regulă, bărbat, cu vârsta cuprinsă între 21 şi 54 de ani, din mediul urban, cu un nivel de pregătire mediu şi fără ocupaţie.
Raportul ANA mai arată că fenomenul traficului şi consumului ilicit de droguri rămâne concentrat în marile aglomerări urbane, cu precizarea faptului că, în ultimii ani, se înregistrează uşoare creşteri ale indicatorilor de ofertă monitorizaţi în oraşele situate în partea de nord-est a ţării – Iaşi, Suceava, Bacău.