Cunoscută deja pentru efectele sale paleative în acest tip de maladie, cercetătorii de la Technion au decis să facă un pas înainte și să studieze dacă această plantă poate fi folosită și ca mijloc activ de combaterea a cancerului. Potrivit ziarului „Haaretz”, rezultatele de până acum indică o eficiență considerabilă în cazurile de tumori cerebrale și în cancerul la sân, studiul urmând să se extindă și la alte forme ale bolii, scrie Agerpres.
Cercetările, care au început în urmă cu un an, conduse profesorul Dedi Meiri, de la Facultatea de Biologie, se axează asupra procesului de divizare celulară, atât la celulele sănătoase, cât și la cele cancerigene.
„În cadrul unui studiu efectuat la Toronto am căutat orice tip de materiale care afectează structura celulară”, a spus cercetătorul, a cărui echipă a reușit să determine anumite celule cancerigene din creier să se autodistrugă cu ajutorul unor componente active ale canabisului. Este vorba de un proces, cunoscut sub numele de „apoptosis”, investigat deja cu succes de oameni de știință spanioli, și pe care Meiri încearcă să-l descifreze pentru a vedea exact cum se produce și de ce celula cancerigenă îl poate evita pentru a se reproduce.
Concluziile preliminare susțin că planta de canabis reușește să activeze acest mecanism de autodistrugere. Cercetătorul a îndemnat însă la prudență, afirmând că este încă devreme pentru a trage concluzii asupra efectului canabisului asupra acestui tip de boală, având în vedere că este un domeniu relativ nou, care necesită încă multe investigații.
Citeşte şi Substanţa care te protejează de cancer. Cum funcţionează