Canacheu a declarat că vizita a fost făcută la invitaţia reprezentantului economic al Taiwanului la Bratislava, pe care l-a întâlnit la Bucureşti, iar cheltuielile au fost suportate de partea taiwaneză.
„Nu am solicitat mandat din partea Camerei Deputaţilor pentru că nu era o vizită în cadru parlamentar. (…) Vizita a fost făcută la invitaţia reprezentantului economic al Taiwanului la Bratislava, pe care l-am întâlnit şi la Bucureşti. În urma mai multor discuţii a rezultat că ar fi oportună o deplasare pentru a înţelege mai bine realităţile, situaţia Taiwanului după acordul semnat în 2010 între Republica Populară Chineză şi Taiwan. Am fost patru parlamentari care am avut discuţii şi la Bucureşti, şi în Taiwan„, a precizat Canacheu.
El a spus că în Taiwan parlamentarii români au avut întâlniri cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, cu viceminiştrii de la Economie, Externe, Transport, Comunicaţii şi Turism, au vizitat un parc tehnologic şi au avut întâlniri cu oameni de afaceri.
„A fost o vizită de documentare, nu oficială”, a mai spus Canacheu arătând că în România Taiwanul dezvoltă un proiect de investiţii cu participarea BERD la Buzău, respectiv cea mai mare întreprindere de reciclare a deşeurilor din Europa.
El a mai spus că înaintea delegaţiei române au mai fost în Taiwan delegaţii din toată lumea, din Parlamentul European, Grupul de prietenie din Congresul american, din Polonia, Slovacia, Ungaria.
Ministerul român de Externe dezavuează vizita reprezentanţilor statului român, inclusiv parlamentari, în zone precum Taiwan şi precizează că a retras paşaportul de serviciu al unuia dintre participanţii la deplasarea în această zonă.