„Suntem foarte întristaţi la aflarea veştii că unul dintre rezidenţi noştri din centrul de îngrijiri din Lynn Valley, care fusese contaminat cu Covid-19, a decedat ieri seară’, a precizat o responsabilă în domeniul sănătăţii din această provincie din vestul Canadei.
Alte două persoane din acest cămin de bătrâni, dar şi alte două infirmiere ale unităţii au fost de asemenea infectate cu noul coronavirus. În Canada au fost confirmate până luni 72 de cazuri de coronavirus, cele mai multe dintre acestea în Ontario şi Columbia Britanică, dar şi în Alberta şi Quebec.
Parlamentarul canadian Anthony Housefather a declarat faptul că a intrat în carantină autoimpusă după ce a aflat că unul dintre participanţii la o conferinţă la care asistase în Washington la începutul lunii martie a fost contaminat cu coronavirus, chiar dacă, potrivit propriilor declaraţii, se simte foarte bine.
Cu câteva ore înainte de anunţarea primului deces, Canada a făcut apel la cetăţenii săi să evite croazierele din cauza riscurilor legate de epidemie.
Citește și: Violeta Alexandru recomandă flexibilizarea programului de lucru pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă
CORONAVIRUS, numărul morţilor a trecut de 4.000
Numărul morţilor de coronavirus a depăşit marţi seara pragul de 4.000, ajungând la nivel mondial la un total de 4.016. Între altele, 17 noi decese au fost anunţate în China şi cinci în Spania.
Numărul celor infectaţi cu coronavirus a depăşit cifra de 114.000, fiind afectate persoane din peste 80 de ţări. Peste 81.000 de cazuri sunt consemnate în China continentală, iar în afara acestei ţări cea mai afectată este Italia, cu un total de 9.172 de cazuri de îmbolnăviri şi 463 morţi.
Cercetători americani şi britanici au concluzionat, în urma unui studiu, că este nevoie de cinci zile, în medie, pentru ca oamenii să aibă simptome de îmbolnăvire cu Covid-19. Cei mai mulţi dintre cei care dezvoltă simptome o fac în jur de 5 zile. Cine nu prezintă simptome până în ziua a 12-a este foarte posibil să nici nu prezinte, însă poate fi în continuare purtător al infecţiei.
Cercetătorii i-au sfătuit oamenii care pot fi contagioşi – indiferent dacă prezintă simptome – să se autoizoleze pentru 14 zile pentru a evita răspândirea bolii. Dacă ar fi respectată această recomandare, făcută în mai multe ţări din lume, este estimat că la fiecare 100 de indivizi izolaţi timp de 2 săptămâni, unul dintre ei ar putea dezvolta simptome după ce trece această perioadă, potrivit Annals of Internal Medicine.
Profesorul Justin Lessler de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health a spus că descoperirea reprezintă cea mai bună estimare „rapidă” pe care o avem până în prezent. Ea este bazată pe 181 de cazuri. El a precizat că mai sunt multe lucruri de aflat despre aceste nou coronavirus. Nu este clar, per ansamblu, câţi oameni prezintă simptome.
Experţii sunt de părere că cei mai mulţi dintre cei care contactează Covid-19 vor avea o boală uşoară. Unii vor fi asimptomatici – purtători fără a avea simtome. Însă boala poate fi foarte gravă şi chiar letală în unele cazuri – în special la vârtsnicii care au deja alte probleme de sănătate. Profesorul Jonathan Ball, expert în virusologie la Universitatea din Nottingham, a afirmat că studiul a confirmat că, pentru marea majoritate a cazurilor, incubarea şi, astfel, perioada de carantină pentru Covid-19 este de până la 14 zile. „Sunt foarte puţine dovezi, dacă nu niciuna că oamenii pot transmite în mod obişnuit virusul în timpul perioadei asimptomatice”, a subliniat el.