Canada extrădează în România un criminal. Acesta a ucis un sportiv la Constanţa

Givan Iusein, un bărbat din Constanţa care a omorât un sportiv în anul 1992, va fi trimis de autorităţile canadiene să-şi ispăşească restul de pedeapsă în România.
Romania TV
08 aug. 2018, 08:34
Canada extrădează în România un criminal. Acesta a ucis un sportiv la Constanţa

Givan Iusein este din Constanţa şi are 48 de ani. El a fost condamnat în România la 18 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de uciderea unui luptător profesionist, pe data de 10 iulie 1992. În decembrie 1994, sentința lui a fost întreruptă din motive medicale pentru 21 de luni, însă la finalul acestei perioade, Givan a fugit din țară. El a fost dat în urmărire generală imediat după comiterea crimei şi a fost prins abia în februarie 2013, în Canada.

Givan Iusein ajunsese prima oară în Canada în 1988, doi ani mai târziu s-a căsătorit şi a obţinut rezidenţa permanentă. În 1992 i s-a născut un fiu, iar în vara acelui an Givan a venit în vizită în România. „În noaptea de 10 iulie, împreună cu alţi trei prieteni a fost implicat în uciderea luptătorului Mihail Tudoraşcu”.

În anul 1992, Mihai Tudoraşcu, practicant de lupte greco-romane, în vârstă de numai 22 de ani, a fost implicat într-un scandal cu un interlop, Valentin Caravană, zis Cabană. Incidentul a avut loc în faţa Barului Melody din Mamaia. Pentru că nu a reuşit să-l pună la pământ pe Tudoraşcu, Caravană a pus la cale un plan de răzbunare şi şi-a chemat în ajutor doi amici, printre care şi Givan Iusein, zis „Coco”. Plecaţi în căutarea lui Tudoraşcu, cei doi indivizi i-au dat de urmă în zona Castel din Mamaia, unde au tăbărât asupra lui, aplicându-i mai multe lovituri cu cuţitele şi bâtele. După ce l-au lăsat inconştient, zăcând într-o baltă de sânge, suspecţii s-au urcat într-un taxi şi au plecat fără să le pese de soarta victimei, care în scurt timp a decedat.

Anchetatorii au reuşit cu greu, la acea dată, să adune probe împotriva suspecţilor, dat fiind că majoritatea celor care au asistat la incident s-a temut să nu devină şi ei, la rândul lor, victimele agresorilor. Într-un final, cei doi suspecţi au fost judecaţi şi condamnaţi la câte 18 ani de închisoare, iar taximetristul care i-a ajutat să fugă de la locul crimei, a primit 14 ani de puşcărie. Pentru că la acea dată Givan Iusein avea dublă cetăţenie, română şi canadiană, timp de un an acesta a bombardat instanţa cu cereri de întrerupere a executării pedepsei. Lucru care s-a şi întâmplat în anul 1995, când a profitat de eliberare şi fugit din ţară. Condamnatul a invocat motive medicale de încă trei ori, iar eliberarea provizorie a fost prelungită de fiecare dată. În momentul în care autorităţile au observat că Iusein Givan şi-a luat tălpăşiţa şi a plecat în Canada fără nicio intenţie de a reveni la închisoare, l-au dat în urmărire internaţională.

Givan a avut mai multe probleme cu legea și în perioada petrecută în Canada, fiind condamnat pentru agresiune cu intenția de a se opune arestării în 1999 și fraude cu carduri de credit în 2011.

Bărbatul a încercat fără succes să se opună extrădării lui în România, susținând că a fost supus unor abuzuri grave, inclusiv sexuale, în timpul detenției în țara noastră.

Judecătorul Kenneth Campbell a hotărât că afirmațiile acuzatului privind actele de „tortura oribilă repetată” la care acesta ar fi fost supus în perioada detenției în România „nu au fost confirmate sau coroborate de nicio dovadă medicală”. „Dovezile medicale disponibile dovedesc că presupusele acte de tortură pur și simplu nu au avut loc„, a adăugat judecătorul.

Potrivit cotidianului Toronto Sun, românul mai are de ispășit 15 ani și 7 luni din sentința pentru crima comisă în 1992.2001, bărbatul a obținut cetățenia canadiană, reușind să-și ascundă trecutul infracțional.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsele Kaufland care sunt la reducere până la jumătatea lui august. Se vor vinde ca pâinea caldă în acest weekend. Retailerul german are oferte de top la mezeluri, lactate și brânzeturi, carne, conserve, bere și vin
Capital.ro
Mașini interzise din 10 august. Șoferii români, avertizați. Intră în vigoare la ora 09:00
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
VESTE BUNĂ pentru pensionari! Anunțul făcut de ministrul Finanțelor
Adevarul
Scandalul din Coaliție ia amploare. Liberalii cer capul lui Rafila, „ministrul de coasa”, iar PSD sare la gâtul „poznașului din slujba țării”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Dispare un îndrăgit post TV. Mulți copii se uitau la el
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Raluca Bădulescu, de azi pe Onlyfans! WOWbiz îți arată IMAGINI în EXCLUSIVITATE cu Regina Regească în plină acțiune!
Cancan.ro
Cum arată acum Andrei Găluț, solistul de la Goodbye To Gravity, la aproape 9 ani de la incendiul din #Colectiv. ATENȚIE! Imagine cu impact emoțional: artistul și-a expus pielea cicatrizată
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Pensiile vor fi recalculate în funcție de salariul mediu brut din ultimele decenii! Cine sunt pensionarii pe care îi va afecta acest mod de calcul
Capital.ro
Doliu în Biserica Ortodoxă Română. A murit unul dintre cei mai mari preoți români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Donald Trump creează confuzie confundând două personalități din California
MediaFlux
Joe Biden NU renunță. O PROVOACĂ pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!