Aceasta reprezintă o creştere cu 25 până la 35% a expulzărilor din Canada în raport cu anul precedent, potrivit unui document recent al unui înalt responsabil al Agenţiei serviciilor transfrontaliere din Canada (ASFC), obţinut de Radio-Canada, potrivit Agerpres.
În acest document confidenţial, Brad Wozny, director al diviziei de operaţiuni şi informaţii al ASFC, explică că a „participat la mai multe discuţii, atât la nivel regional cât şi naţional, privind decizia guvernului Canadei de a spori substanţial eforturile de repatriere”. El precizează în document noile ţinte fixate de guvernul federal al lui Justin Trudeau. „În virtutea discuţiilor iniţiale, Agenţia se îndreaptă spre o ţintă de 10.000 de repatrieri pe an. Asta ar însemna o creştere de 25 până la 35% în raport cu ultimii ani”, susţine acest înalt funcţionar.
Potrivit cifrelor obţinute de Radio-Canada, care susţine că a primit confirmare din partea ASFC, numărul străinilor expulzaţi din Canada a scăzut de la 18.987 în 2012, când Canada era condusă de un guvern conservator, până la 8.472 în 2017. Contactată de AFP, ASFC nu a dorit până acum să comenteze informaţiile, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Alegeri în Quebec: În premieră, coaliţia „Un viitor pentru Quebec” vine la putere
Fără a confirma sau a dezminţi cifrele făcute publice de Radio-Canada, premierul Justin Trudeau a recunoscut miercuri, la sosirea sa în Parlament, că guvernul său „analizează cum să amelioreze sistemul de imigraţie pentru a putea avea mai multă rapiditate în tratarea dosarelor”. „Este o prioritate pentru noi să avem un sistem de imigraţie integrat care funcţionează”, a declarat el.
Această înăsprire a reglementărilor intervine în contextul în care guvernul liberal al lui Trudeau este acuzat de opoziţia conservatoare că gestionează prost afluxul de solicitanţi de azil provenind din SUA şi această problemă ar putea ocupa un loc important în alegerile legislative care vor avea loc într-un an.
De la venirea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie 2017, peste 30.000 de străini au intrat ilegal în Canada, majoritatea din Nigeria, Haiti, Turcia, Eritreea sau Columbia, potrivit statisticilor oficiale. Circa 18.000 de persoane sunt în prezent în aşteptarea expulzării din Canada, majoritatea refuzându-li-se statutul de refugiat, potrivit aceleiaşi surse.