Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson produs de Janssen a fost omologat în Ottawa în martie. Primele 300.000 de doze au fost primite luna următoare, dar Ministerul Sănătăţii a suspendat imediat distribuirea lor din cauza suspiciunii privind calitatea produsului.
„Din cauza îngrijorărilor referitoare la o substanţă medicamentoasă dezvoltată la Emergent BioSolutions, la Baltimore, în Maryland, Health Canada nu va distribui stocurile primite pentru a proteja siguranţa canadienilor şi canadienelor”, a anunţat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat citat de news.ro.
Această substanţă a fost „contaminată de compuşii unui alt vaccin” în momentul fabricării sale şi la examinarea flacoanelor, Health Canada „nu a putut concluziona” că îndeplineşte standardele canadiene.
Citeşte şi: Florin Cîțu: „Aproape 30 % rata de vaccinare, trebuie sa facem mai mult”
O delegaţie va „inspecta” uzina de la Maryland în această vară şi Canada nu va accepta nicio nouă livrare care provine de la această instalaţie”, a precizat Health Canada.
Câteva ore mai târziu, autorităţile sanitare americane au anunţat că „mai multe loturi” de vaccinuri Johnson & Johnson fabricate în această uzină din Baltimore vor fi aruncate, adică în jur de 60 de milioane de doze, potrivit The New York Times.
Patru vaccinuri au fost omologate până în prezent în Canada: este vorba despre serurile produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, dar doar primele trei sunt folosite.
Până acum, aproape 64% dintre canadieni au primit cel puţin o doză, una dintre cele mai bune cifre din lume.