UPDATE: Presa belgiană a anunţat eşecul discuţiilor dintre ministrul canadian al Comerţului, negociatorii canadieni şi europeni, precum şi premierul regiunii belgiene Valonia privind acordul de liber schimb transatlantic CETA dintre UE şi Canada, potrivit televiziunii RTBF.
UPDATE Șeful guvernului regiunii belgiene Valonia (francofonă), Paul Magnette, a estimat vineri drept ‘insuficiente’ rezultatele negocierilor din ultimele ore cu Uniunea Europeană și Canada cu privire la tratatul de comerț liber (CETA), relatează AFP.
„S-a avansat semnificativ, în special în dosarul agricol. În schimb, rămân dificultăți pentru noi, mai ales în privința arbitrajului” și, în pofida progreselor asupra acestui punct, acestea „mi se par încă insuficiente”, a spus Paul Magnette în fața parlamentului regional valon, la Namur (sudul Belgiei).
Cei 28 de lideri ai UE așteaptă decizia Valoniei, ce refuză în continuare să aprobe Tratatul de liber schimb cu Canada.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri la Bruxelles că România a ajuns la o înţelegere rezonabilă cu Canada privind eliminarea totală a vizelor de la 1 decembrie 2017, astfel că ţara noastră nu mai are obiecţii faţă de Acordul economic UE-Canada (CETA).
„Am o veste bună. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
Preşedintele a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie anul viitor pentru toți românii.
Klaus Iohannis a arătat că se prevede un mecanism de „snap pack”, care stipulează că dacă numărul de imigranți ajunge să fie însemnat, partea canadiană își rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize.
„Această clauză de snap pack este valabilă pentru o perioadă de maximum 3 ani, după care nu mai poate fi revocată decât în condițiile generale internaționale această înțelegere”, a precizat Iohannis.
El a menționat că înțelegerea cu partea canadiană devine valabilă în măsura în care se semnează Acordul CETA.
„În situația în care se ajunge la parafarea Acordului CETA, acest acord pe care l-am negociat cu partea canadiană referitor la vize devine valabil”, a declarat Iohannis.
Șeful statului a afirmat că o înțelegere similară cu cea a României s-a făcut și între Bulgaria și Canada, iar rezerve mai sunt exprimate față de Acordul CETA de către Valonia.
„Sper ca celelalte părți care au mai avut rezerve față de acest acord să ajungă la o bună înțelegere cu partea canadiană și să ajungem în situația să avem un acord care, în esență, consider că este foarte bun”, a arătat președintele Iohannis.
Klaus Iohannis a ajuns joi la Bruxelles, unde participă la Consiliul European. Pe agenda Consiliului European, care se desfășoară joi și vineri, figurează: gestionarea migrației, politica comercială — stadiul negocierilor privind Acordul transatlantic de comerț și investiții (TTIP), Acordul Economic și Comercial dintre UE și Canada (CETA) și revizuirea instrumentelor de apărare comercială ale UE — și relațiile externe ale UE, în special cu Rusia.
Acordul de parteneriat comercial UE-Canada continuă să fie blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa, informează EUObserver, preluat de Mediafax.
Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Wallonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA).
Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.
După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopţii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că negocierile vor continua vineri.
„Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopţii şi vineri dimineaţă. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părţi ale lumii”, a atras atenţia Juncker.
Regiunea Wallonia vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, în domeniul asigurărilor sociale şi generale.
Premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse joi seară nu sunt suficiente, precizând că va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.
„Există îmbunătăţiri, dar textul este insuficient. Pentru canadieni, încă există spaţiu de manevră, spre deosebire de europeni… Ne vom întâlni cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland”, a declarat Paul Magnette, citat de agenţia de ştiri Belga.