Ankara a anunţat sâmbătă că va sfida Berlinul şi Haga şi va continua să organizeze mitinguri în ambele ţări, în care să-i îndemne pe turcii care trăiesc acolo să susţină, la referendumul din 16 aprilie, o extindere a puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit news.ro.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a criticat restricţiile impuse de germani şi olandezi asupra unor astfel de reuniuni ca ”nedemocratice” şi a anunţat că turcii vor face presiuni asupra lor.
Kern a declarat, într-un interviu pentru Welt am Sonntag, că această consolidare a puterilor lui Erdogan va slăbi statul de drept în Turcia, va limita separarea puterilor şi va încălca valorile UE.
El a îndemnat UE să pună capăt negocierilor de aderare a Turciei şi să anuleze sau să reducă ajutoarele în valoare de 4,5 miliarde de euro pe care i le-a promis până în 2020. ”Ar trebui să ne orientăm relaţiile cu Turcia fără iluzia unei aderări la UE”, a declarat Kern pentru ziar.
”Turcia s-a îndepărtat şi mai mult de Europa în ultimii ani. Drepturile omului şi valorile democratice sunt călcate în picioare. Libertatea presei este un cuvânt străin”, a spus cancelarul austriac.
Kern a criticat arestarea de către turci a jurnalistului germano-turc Deniz Yucel, corespondentul ziarului Die Welt, dar şi a multor altor jurnalişti, universitari şi funcţionari publici şi a îndemnat la eliberarea imediată a lui Yucel.
El a adăugat însă că Ankara a rămas un partener important în probleme de securitate, imigraţie şi cooperare economică şi că autorităţile turce îşi respectă obligaţiile în cadrul acordului privind oprirea migraţiei pe care l-a încheiat cu Bruxellesul.