‘Am observat în ultimii ani tensiuni crescânde în interiorul UE, în special din cauza crizei migraţiei. În acest context, proiectul nostru ambiţios în Austria este de a construi punţi cu ţările grupului de la Vişegrad’, a anunţat Kurz la o conferinţă de presă cu premierul ungar.
Declaraţia sa survine în contextul amplificării divergenţelor între Comisia Europeană şi ţările Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia, Republica Cehă), provocate în principal de punctele de vedere diferite privind politica migratorie europeană şi de acuzaţiile venite de la Bruxelles privind situaţia statului de drept în Ungaria şi Polonia, potrivit Agerpres.
”Este în interesul tuturor ca noi să putem lucra împreună pentru a diminua tensiunile la nivel european. Austria poate şi doreşte să contribuie la aceasta’, a subliniat cancelarul austriac, al cărui partid conservator a format o coaliţie guvernamentală cu Partidului Libertăţii (FPO), de extremă dreaptă.
Citeşte şi Comisia Europeană trimite ROMÂNIA în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
La fel ca vecinii săi din Grupul de la Vişegrad, Sebastian Kurz se opune cotelor de refugiaţi impuse în numele solidarităţii europene şi pledează pentru o ‘Europă a subsidiarităţii’, adică o Uniune Europeană în care să se acorde mai multe puteri statelor naţionale şi mai puţine puteri instituţiilor de la Bruxelles.
‘Austria ne înţelege, Austria înţelege ţările grupului de la Vişegrad, Austria înţelege Europa de Vest, sunt recunoscător cancelarului pentru voinţa sa de a juca rolul de edificator al punţii’ între Est şi Vest, a reacţionat Viktor Orban, care va candida pentru un al treilea mandat consecutiv în alegerile legislative din 8 aprilie, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, cei doi şefi de guvern au exclus o intrare a Austriei în Grupul de la Vişegrad. După această conferinţă de presă, pe agenda premierului ungar se află întrevederea cu vice-cancelarul Heinz-Christian Strache, liderul FPO – un partid care făcut campanie în special împotriva imigraţiei musulmane