Cancelarul german Olaf Scholz îi transmite lui Putin că vrea să reia cooperarea economică cu Rusia. Care e condiția pe care a pus-o

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, spune că o cooperare pe plan economică între țara sa și Rusia ar putea fi posibilă din nou, însă numai în condițiile în care Moscova pune capăt războiului început în Ucraina.
Filip Stan
13 dec. 2022, 07:48
Cancelarul german Olaf Scholz îi transmite lui Putin că vrea să reia cooperarea economică cu Rusia. Care e condiția pe care a pus-o

Cancelarul Olaf Scholz vrea să reia cooperarea economică cu Rusia, dacă Putin încheie războiul. În discursurile sale anterioare, cancelarul Germaniei a spus că Occidentul nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei ca răspuns la invazia sa din Ucraina până când Moscova nu își va retrage trupele și nu va ajunge la un acord de pace cu Kiev.

Scholz vrea reluarea cooperării economice cu Rusia, dacă Putin încheie războiul

”În momentul de față, relațiile pe care le avem sunt reduse, reduse, reduse”, a declarat Scholz în fața Comisiei pentru Relații Economice Est-Europene, făcând referire la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, care au anulat comerțul și investițiile bilaterale.

”Dar unei Rusii care pune capăt războiului” ar trebui să i se acorde o șansă pentru o cooperare economică reînnoită, a adăugat el.

Grupul G7 somează Rusia să oprească războiul din Ucraina şi să retragă trupele

Liderii statelor din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au cerut luni Rusiei să oprească războiul din Ucraina, subliniind că vor menţine asistenţa militară şi civilă destinată poporului ucrainean, inclusiv pentru reconstrucţia infrastructurii.

„Suntem determinaţi să ajutăm Ucraina să repare, să repună în funcţiune şi să protejeze infrastructura esenţială de aprovizionare cu energie şi apă. Vom ajuta Ucraina să răspundă nevoilor asociate pregătirilor de iarnă, vom continua să susţinem rezilienţa populaţiei ucrainene şi vom intensifica eforturile în domeniu cu ocazia conferinţei internaţionale care se va desfăşura la Paris pe 13 decembrie”, anunţă liderii Grupului G7 în Declaraţia summitului, susţinând că sunt „determinaţi” să facă astfel încât Rusia să suporte consturile reparării infrastructurii din Ucraina.

Citește și Anunţul care l-ar demola pe Putin: Ucraina va elibera Crimeea până în luna august

„Continuăm să ne coordonăm eforturile pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei în materie de echipamente militare şi de apărare, concentrându-ne prioritar pe furnizarea de sisteme şi capabilităţi de apărare antiaeriană”, subliniază liderii G7, în Declaraţia postată pe site-ul Preşedinţiei Franţei.