Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, anunţ alarmant în Rep. Moldova: „Ştim că Rusia încearcă să destabilizeze ţara dumneavoastră”

Germania este al cincilea cel mai important partener comercial al Republicii Moldova şi al şaptelea cel mai mare investitor din Republica Moldova.
Filip Stan
21 aug. 2024, 23:14
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, anunţ alarmant în Rep. Moldova: „Ştim că Rusia încearcă să destabilizeze ţara dumneavoastră

Germania promite să sprijine „din răsputeri” integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru că extinderea Uniunii Europene este atât în interesul strategic al Germaniei, cât şi în interesul Republicii Moldova, a declarat miercuri, la Chişinău, cancelarul Olaf Scholz.

„Doresc să trag un semnal în ceea ce priveşte bunele legături dintre ţările noastre şi să exprim dorinţa noastră de a sprijini Moldova pe calea sa europeană. Relaţiile noastre sunt strânse, bazate pe încredere, discutăm mult între noi şi ne-am întâlnit pentru a semna acorduri, pentru a aprofunda cooperarea noastră”, a declarat Olaf Scholz într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu.

VIDEO Preoţi ruşi se roagă la Dumnezeu să plouă pentru a stinge incendiul de la un depozit bombardat de ucraineni, care arde de patru zile

„Suntem conştienţi de modul în care Moldova suferă de pe urma războiului de agresiune rus împotriva Ucrainei. Ştim că Rusia încearcă să destabilizeze ţara dumneavoastră mai ales pe fondul alegerilor prezidenţiale şi al aderării ţării dumneavoastră la Uniunea Europeană. Vom sprijini Republica Moldova din răsputeri”, a promis cancelarul Scholz, citat de deschide.md.

Oficialul german a subliniat că Republica Moldova face faţă încercărilor Rusiei de a destabiliza situaţia, iar un rol important în acest sens îi revine preşedintei Maia Sandu. „Doamnă preşedinte, dragă Maia Sandu, într-un mod excepţional ţara dumneavoastră a reuşit să facă faţă tuturor încercărilor de destabilizare din străinătate. De la începutul mandatului dumneavoastră, cu patru ani în urmă, aţi realizat progrese deosebite. În pofida dificultăţilor economice, ţara dumneavoastră a deschis larg uşa pentru refugiaţii din Ucraina. Acest act umanitar este incontestabil de important şi doresc să vă mulţumesc personal pentru acest efort al dumneavoastră”, a declarat cancelarul Germaniei.


El a adăugat că un subiect important pentru ambele ţări este modul în care reuşesc să coordoneze migraţia şi cum pot aprofunda cooperarea în acest domeniu. Astfel, cele două părţi vor semna un acord în acest sens, au anunţat Olaf Scholz şi Maia Sandu. „Acordul privind migraţia e în curs de pregătire. Avem o diaspora importantă în Germania, bineînţeles că ne-am dori să revină acasă, dar ne bucurăm că a găsit o casă acolo. Scopul nostru e să îmbunătăţim condiţiile de viaţă aici, în Republica Moldova, să întărim democraţia, astfel fiecare din cei care au plecat să vrea să revină acasă şi tinerii să creadă în viitorul prosper aici, acasă”, a declarat Maia Sandu. Cancelarul german a precizat că lucrurile ar trebui să evolueze rapid în privinţa acordului.  „Discuţiile sunt pe un făgaş bun. Lucrurile trebuie să pornească, să fie implementate şi cred că acest acord va aduce îmbunătăţiri ambelor ţări”, a menţionat Olaf Scholz, citat de TV8.md.

Berlinul, a arătat Scholz, sprijină extinderea UE şi integrarea europeană a R. Moldova, recunoscând eforturile Chişinăului în acest sens. „Ca urmare a eforturilor de reformă, ţara dumneavoastră este o ţară candidată pentru aderarea la UE. Pentru mine a fost important să sprijin acest demers în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat la nivel de Consiliu European. Este important ca discuţiile privind negocierile au demarat în vara anului curent. Aţi demonstrat paşi reformatori. Este important să continuaţi pe această cale. Realizările ţării şi poporului dumneavoastră sunt enorme. Pentru noi, Germania, este clar. Sprijinim această cale europeană, extinderea UE este în interesul UE, interesul strategic atât al Germaniei, cât şi al Republicii Moldova”, a spus Scholz.

Citeşte şi: Parlamentul din Ucraina a votat interzicerea Bisericii Ortodoxe! Rusia acuză o tentativă a Kievului de „a distruge ortodoxismul canonic”

La rândul său, preşedinta Maia Sandu a arătat că sprijinul oferit de Germania pentru Republica Moldova întăreşte Ucraina, dar şi securitatea întregii regiuni. De asemenea, şefa statului a menţionat că Moldova apreciază sprijinul consistent al Germaniei pentru Ucraina, măcinată de război, relatează TV8.md. „În aceste vremuri dificile, apreciem sprijinul consistent al Germaniei pentru Ucraina. Susţinând Ucraina, susţineţi Republica Moldova. Ţara noastră este în siguranţă astăzi datorită rezistenţei eroice a Ucrainei. În acelaşi timp, sprijinirea Moldovei întăreşte Ucraina, dar şi securitatea întregii regiuni”, a spus Maia Sandu.

Şefa statului a mai vorbit despre eforturile Republicii Moldova de a se alătura familiei europene şi a mulţumit în acest sens Germaniei pentru susţinerea necondiţionată.  „Mulţumesc pentru susţinerea constantă şi necondiţionată pe care Germania o oferă parcursului european al Republicii Moldova. Acum, un sprijin extern puternic depinde de fiecare dintre noi aici, în Moldova. Este esenţial să ne implicăm zi de zi în viaţa comunităţii, însă la fel de important este să participăm activ în momentele cheie care vor defini soarta ţării. Îndemnăm toţi cetăţenii moldoveni, indiferent de preferinţele politice, să participe în număr cât mai mare la referendumul din octombrie, deoarece acesta reprezintă cea mai democratică şi eficientă forma de exprimare a voinţei colective”, a declarat Maia Sandu.

„Germania este al cincilea cel mai important partener comercial al Republicii Moldova şi al şaptelea cel mai mare investitor, contribuind la crearea a mii de locuri de muncă în toată ţara. Germania rămâne un prieten de nădejde al Republicii Moldova, sprijinindu-ne în eforturile de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor noştri. Avem o susţinere puternică din partea partenerilor externi, dar acum depinde de fiecare dintre noi, aici, acasă, să facem paşii necesari pentru a deveni cât mai curând ţară membră a marii familii europene”, a scris ulterior Maia Sandu pe Facebook.

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
Băutura mai sănătoasă decât laptele de vacă care se găsește din ce în ce mai greu în România, deși în urmă cu mai mulți ani se producea în cantități mari. Un litru costă astăzi chiar și 15 lei
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Ordinul UE. România trebuie să aplice începând cu 3 august 2031
Playtech.ro
Dumnezeule, cât era de frumoasă și cum a ajuns să arate acum. Gabriela Spanic este de nerecunoscut
DailyBusiness
Se poate merge la hotel, pe litoral, cu 38 DE LEI PE NOAPTE! Care e cea mai ieftină stațiune
Adevarul
Creierul, unul dintre cele mai poluate țesuturi cu plastic, arată specialiștii: „Nu mai există niciun loc neatins”
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
De unde provine țuica. Istoria băuturii preferate a românilor
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Zodia care are o cumpănă până pe 29 august 2024. Evenimente marcante pentru acești nativi!
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Simona Halep, mesaj neașteptat, la aproape șase luni după soluționarea cazului de dopaj! Ce a postat tenismena în mediul online
Capital.ro
Putin a acceptat înfrângerea. Ucraina a reușit imposibilul: A fost cu siguranță un șoc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
Guvernul face noi precizări. Cine va primi INDEMNIZAȚIA SOCIALĂ MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...